Bude mať Petržalka voľnočasový areál pre mladších i starších?

Petržalka dáva opäť obyvateľom možnosť zapojiť sa do rozhodovania o veciach verejných. Vedenie mestskej časti sa už dlhšie zaoberá myšlienkou priestranného voľnočasového areálu podobne ako je to v Novom meste (Nová doba) či v Ružinove (Areál hier Radosť). Myšlienku teraz posúva na širokú verejnú diskusiu.

Dotvoriť prvotný zámer komplexného areálu pre šport, relax a zábavu pre deti, mládež, dospelých ale aj tých skôr narodených a prispôsobiť ho potrebám a požiadavkám Petržalčanov chce samospráva v spolupráci s obyvateľmi Petržalky. „Mohli by tam byť prvky tradičné – detské ihrisko, okruh pre bežcov, priestor pre posedenie, ale aj niečo, čo tu ešte nemáme – vonkajšie posilňovne, jednoduché cvičiace prvky pre seniorov alebo dokonca minigolf,“ konkretizuje svoje predstavy starosta Petržalky Vladimír Bajan. Ako dodáva, mal by to byť priestor aj pre stretávanie sa ľudí v príjemnom prostredí na čerstvom vzduchu. Verí, že v dnešnom otvorenom svete majú Petržalčania určite mnoho skúseností a nápadov z iných miest alebo zo zahraničia, ktoré by sa dali preniesť aj do Petržalky. Ako jednu z možných lokalít na umiestnenie takého typu areálu zvažuje samospráva tzv. cvičnú lúku – priestor pri Malom Draždiaku medzi ulicami Kutlíkova a Starhradská. Táto lokalita je rozlohou dostatočne veľká, pre obyvateľov dobre prístupná a nachádza sa v peknom a tichom prostredí. Benefitom umiestnenia by bolo aj to, že sa nachádza v prírodnom prostredí, do ktorého by hracie prvky z prírodných materiálov krásne zapadli. „A možno by tu bol aj priestor pre prírodný gril a posedenie, ktoré by mohli Petržalčania popri existujúcich regulovaných ohniskách taktiež využívať,“ rozvíja túto možnosť starosta. Dodáva, že cieľom nie je zahustiť priestor ani ho zaplniť všetkým možným, len ho citlivo dotvoriť tak, aby nielen zapadol do scenérie okolia, ale bol by aj priestorom pre trávenie voľného času.

Najbližšie mesiace – apríl a máj – budú teda priestorom pre Petržalčanov, aby navrhovali lokality, kde by takýto areál chceli mať, aké prvky či atrakcie by mohol v sebe zahŕňať. Vítané sú aj fotky, obrázky či iné návrhy. Pomenovanie areálu zas samospráva prenechá najmladším obyvateľom Petržalky – z nich vyberie tri a následne všetci Petržalčania spoločne vyberú jedno z navrhovaných pomenovaní – samozrejme to najtrefnejšie a najkrajšie – prostredníctvom hlasovania na internetovej stránke mestskej časti.

Samospráva plánuje po uzavretí tejto širokej a otvorenej verejnej diskusie pripraviť návrhy, ktoré budú pokladom pre vypracovanie projektovej dokumentácie. Podľa zvoleného charakteru areálu bude samozrejme nasledovať verejné obstarávanie a územné a stavebné konanie. Svoje podnety, návrhy a názory na tému voľnočasový areál v Petržalke môžu Petržalčania zasielať mailom na areal@petrzalka.sk alebo prostredníctvom fanúšikovskej stránky na facebooku Viem byť Petržalčan.

IMG_6916 IMG_6892 IMG_6907

web od 2day