Petržalskí dôchodcovia hodnotili rok 2013

Na Výročnú členskú schôdzu Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá sa konala 17. marca 2014, prijali pozvanie aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a starosta Petržalky Vladimír Bajan. Krajská predsedníčka Emília Michalíková v úvode vyzdvihla už niekoľkoročnú výbornú spoluprácu s petržalskou samosprávou ako aj mestom a poďakovala sa za doterajšiu pomoc a podporu obom predstaviteľom.

V roku 2013 organizácia uskutočnila dve schôdze, v marci výročnú a v novembri slávnostnú. „Samospráva nám pomáha s vytlačením a namnožením podkladov na schôdze a poskytuje rokovaciu miestnosť. Pre seniorov organizuje pravidelne odborné semináre – nedávno to bola prednáška o ochrane spotrebiteľa so zameraním na praktiky neserióznych podnikateľských subjektov – v minulom roku poskytla dotáciu 300 eur na zakúpenie mikrofónu pre súbor Melódia“, pochválila spoluprácu so samosprávou predsedníčka organizácie Valéria Balúchová. Veľkým prínosom je Rada seniorov, ktorá je poradným orgánom starostu a schádza sa pravidelne dvakrát do roka.

K obľúbeným aktivitám patria jednodňové zájazdy na termálne kúpaliská a návštevy divadelných predstavení, pohybové aktivity – turistické vychádzky, stolný tenis či petang. Športovci petržalskej organizácie získali viacero medailí na Krajských športových hrách v Malackách a na celoslovenskej úrovni vybojovala dve zlaté medaily Halka Hotová a jednu striebornú Irena Gečevská. V oblasti kultúry sa zviditeľnili a okoliu spríjemnili chvíle hudobno-spevácke súbory Melódia (zúčastnila sa Krajskej prehliadky speváckych súborov v Pezinku a vydala nové CD) a Petržalčanka (naštudovala pásmo Svadba v Petržalke). Až 30 senioriek poslúžilo v roli modeliek na talentových prijímacích skúškach záujemcom o štúdium na Vysokej škole výtvarných umení. V Centre voľného času na Gessayovej sa učili seniori maľovať šatky a vyhotoviť adventný veniec, v dobrovoľníckej činnosti pomáhali pri opatere a pomoci známym, priateľom a susedom, ale zúčastňovali sa aj skrášľovania a čistenia okolia domov a predzáhradiek.

O aktivity prejavili v predchádzajúcom roku záujem mladší dôchodcovia, ktorí po odchode na zaslúžený odpočinok hľadali zmysluplné vyplnenie voľného času. Ako v úvodnom prejave uviedla predsedníčka organizácie, činnosť dôchodcov je pestrá, napriek tomu ju chcú v tomto roku rozšíriť napríklad o krúžok poézie a prózy. Okresná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska Bratislava V evidovala v roku 2013 evidovala 698 členov.

IMG_8475 IMG_8487 IMG_8493

IMG_8509 IMG_8562 IMG_8581

IMG_8600 IMG_8611 IMG_8471

web od 2day