Petržalka zabodovala v projekte HELPS

Uniformný prístup starostlivosti o seniorov s rôznymi potrebami ako aj odlučovanie opatrovaných osôb od komunity boli dôvodom vzniku projektu HELPS. Hlavným cieľom projektu je preto rozvíjať stratégie vedúce k zlepšovaniu kvality života ohrozených skupín obyvateľstva – najmä starších ľudí a osôb so zdravotným postihnutím. Petržalská samospráva, ktorá sa do tohto projektu tiež zapojila, prijala členov národnej pracovnej skupiny vo svojich zariadeniach a Petržalka získala ďalšie pozitívne body.

V dňoch 19. až 21. marca sa v Bratislave konalo stretnutie národnej pracovnej skupiny, riadiaceho výboru a národný okrúhly stôl projektu HELPS (Domáca starostlivosť o starých a ohrozených ľudí a stratégia lokálnych partnerstiev v strednej Európe). Pracovná skupina prijala pozvanie do zariadenia opatrovateľskej služby na Mlynarovičovej ulici. Počas prehliadky riaditeľka Chanečková poukázala na rozsah poskytovaných služieb od rehabilitácií a nácviku sebaobslužnosti, cez záujmovú a kultúrnu činnosť pomocou vedomostných, spoločenských hier, rozhovorov či muzikoterapie, až po rozvíjanie a tréning pamäte. „Snažíme sa prispôsobovať individuálnym potrebám klientov a práve preto ponúkame širokú škálu aktivít a možností, aby bol ich denný program pestrý a zaujímavý“, vysvetlila Chanečková. Pracovná skupina sa potom presunula do Denného centra na Gercenovej ulici, kde Mgr. Alena Halčáková, vedúca oddelenia sociálnych vecí, prezentovala postupný vývoj Petržalky najmä v súvislosti s prioritami Komunitného plánu sociálnych služieb v mestskej časti Bratislava-Petržalka, s jej sociálnou politikou a aktivitami zo strany samosprávy zameranými na seniorov a zdravotne postihnutých Petržalčanov. Pracovnej skupine stručne predstavila aspoň tie najvýznamnejšie sociálne projekty samosprávy a upriamila pozornosť aj na množstvo kultúrnych a spoločenských aktivít organizovaných mestskou časťou ako aj kroky, ktoré samospráva urobila smerom k skvalitňovaniu starostlivosti a začleňovania do spoločnosti prostredníctvom komunít a k prispôsobeniu životného priestoru a mestskej infraštruktúry seniorom a ohrozeným ľuďom. Taktiež poukázala na veľmi intenzívnu spoluprácu s materskými a základnými školami či už pri projekte Reťaz skúseností – Most generácií, ktorého väzby sa zachovali doteraz alebo pri príprave besiedok a spoločenského programu, ktoré pomáhajú udržiavať živý kontakt nielen s rodinou a priateľmi, ale v prípade ich absencie aj s okolitou komunitou. „Som rád, že Petržalka má veľmi spoločenských a tvorivých starších či zdravotne postihnutých ľudí, ktorí sa nielen zúčastňujú aktivít organizovaných samosprávou, ale si aj sami takéto aktivity organizujú – nacvičenie divadelného predstavenia Petržalská svadba, súťaž v lúštení sudoku alebo výstava starých vecí po rodičoch či prarodičoch“, pochválil seniorov starosta Vladimír Bajan. Peknú bodku na záver návštevy pracovnej skupiny v dennom centre si pripravil súbor Melódia a návšteva si odniesla malé darčeky, ktorý vyrobili seniori počas svojich aktivít.

Projekt HELPS vstúpil v tomto roku do svojej záverečnej fázy. Počas troch rokov sa 12 partnerov z ôsmich stredoeurópskych krajín (Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Slovinsko, Taliansko, Nemecko) pokúsilo spoločne predstaviť nové formy starostlivosti o seniorov, domácu starostlivosť o starých a ohrozených ľudí ako aj problematiku aktívneho starnutia. Projekt je riešený v rámci Operačného programu Stredná Európa, ktorý je zameraný na európsku teritoriálnu spoluprácu.

HELPS_seniori HELPS_seniori

web od 2day