Návštevníci miestneho úradu obdivovali výrobky petržalských seniorov

Blížia sa sviatky jari a pri tejto príležitosti sa petržalské seniorky učili viazať a aranžovať veľkonočné ikebany. Kurz pod vedením p. Vadovičovej im sprostredkovala petržalská samospráva. Ich nadanie si mohli návštevníci miestneho úradu pozrieť vo vstupných priestoroch Technopolu v stredu 9. apríla. Seniori z petržalských denných centier pripravili aj rôzne veľkonočné práce a výtvory, medzi ktorými nechýbali maľované, lepené, vyšívané vajíčka, háčkované kuriatka, ikebany, zajačiky z papieru či vyšívané obrusy. Záujem okoloidúcich bol veľký.
 

Výstava veľkonočných prác Výstava veľkonočných prác

Výstava veľkonočných prác Výstava veľkonočných prác

V Dennom centre pre seniorov na Gercenovej ulici sa na kreatívnom kurze organizovanom mestskou časťou učili Petržalčanky aranžovať ikebany. S blížiacimi sa sviatkami jari a tradičnou prezentáciou tvorby petržalských seniorov si vyskúšali aranžmány práve s veľkonočnou tematikou pod vedením odborníčky pani Vadovičovej.
 
Petržalka má v súčasnosti už 6 denných centier, ktoré združujú v súčasnosti už 500 aktívnych seniorov. Práve denné centrum na Gercenovej ulici je ostatným, ktoré v decembri 2012 slávnostne otvoril petržalský starosta Vladimír Bajan. Zriadenie centra bolo splnením jeho sľubu seniorom z Dvorov, že sa mestská časť postará o vhodné priestory aj pre nich, aby sa tu mohli stretávať so svojimi rovesníkmi a spoločne sa venovať obľúbeným aktivitám. Seniori si denné centrá pochvaľujú. Spoznávajú nových ľudí, spoločne navštevujú kultúrne podujatia, vyrábajú pekné veci, ktoré potom vystavujú a následne porozdávajú na prezentáciách denných centier pri rôznych príležitostiach. Jednou z takých príležitostí bude aj blížiaca sa Veľká noc. Už tradične budú svoje práce prezentovať vo vestibule budovy Technopolu dňa 9. apríla 2014 od 10.00 do 13.00 h. Petržalskí seniori a seniorky sú veľmi kreatívni, majú výborné nápady a najmä trpezlivosť ich realizovať, čo dokazuje aj záujem širokej verejnosti o ich práce, ktoré budú môcť návštevníci obdivovať už v stredu.
 
Aktivity seniorov celoročne podporuje samospráva nielen finančne a materiálne, ale aj organizovaním rôznych kultúrnych a spoločenských podujatí, jazykových či tvorivých kurzov, cvičení. Pomoc zo strany mestskej časti prichádza taktiež cez rôzne sociálne programy ako napríklad príspevok na stravovanie dôchodcov či bezplatné občianske poradne v oblasti zdravia a práva. Pri príležitosti životného jubilea organizuje pre jubilantov dvakrát ročne slávnostné posedenia. V neposlednom rade organizuje samospráva odborné prednášky a semináre. V marci to bol seminár na tému Poznáte svoje práva?, na ktorom sa seniori dozvedeli viac o svojich právach a spôsobe ochrany voči tzv. šmejdom ako aj o ochrane svojho majetku. Petržalskí seniori taktiež vstupujú do rozhodovania o veciach verejných prostredníctvom Rady petržalských seniorov, ktorá je poradným orgánom starostu Vladimíra Bajana.

IMG_9390 IMG_9414 IMG_9450

IMG_9452 IMG_9454 IMG_9463

web od 2day