Val zeminy začnú odstraňovať v najbližších dňoch

Na marcovom kontrolnom dni na stavbe 1. časti nosného systému MHD, sa samospráva informovala na plnenie prísľubu, ktorý bol daný zhotoviteľom starostovi Petržalky. Vladimír Bajan – v súvislosti so sťažnosťami obyvateľov na zvýšenú prašnosť – žiadal na prvom kontrolnom dni od zhotoviteľa návrh riešenia ako aj časový harmonogram odvozu. Podľa zhotoviteľa by mali zeminu začať odvážať už v najbližších dňoch.

Ako informovali zástupcovia skupiny dodávateľov Eurovia a SMP CZ, boli nútení vyviezť všetok odťažený materiál na túto plochu, lebo nemali k dispozícii pôvodne uvažovanú parcelu. Časť materiálu (cca 60%) bude použitá do koľajového spodku. Materiál sa začne odvážať obratom po odsúhlasení zloženia podkladu pod koľaje, čo by malo byť už v nasledujúcich dňoch. „Zvyšných cca 40% je možné použiť na terénne úpravy, napr. na zarovnanie terénu medzi budúcou koľajovou traťou a Jantárovou cestou, resp. podľa požiadaviek hlavného mesta či mestskej časti“, dodal zástupca skupiny dodávateľov. Zhotoviteľ teda v krátkej dobe požiada mesto ako aj mestskú časť o určenie plôch, kam by sa mohol tento zvyšný materiál vyviezť. Nezávisle prebiehajú rokovania aj s potenciálnym odberateľom zvyšnej zeminy, ktorým je Ministerstvo vnútra SR. Zhotoviteľ potvrdil, že maximálne trvanie depónie zeminy na námestí bude do konca roka 2014. Počas celej doby – až do úplnej likvidácie skládky – je zhotoviteľ povinný minimalizovať prašnosť a postarať sa o bezpečnosť smerom k obyvateľom.

Ďalší kontrolný deň stavby je naplánovaný na štvrtok 24. apríla 2014. Následne bude mestská časť opäť informovať svojich obyvateľov o postupe zhotoviteľa.

web od 2day