Kapacity materských škôl samospráva rozširuje všetkými dostupnými spôsobmi

Do petržalských materských škôl nastúpi v septembri 689 novoprijatých detí. Deti, ktoré spĺňajú podmienky a neboli prijaté, budú postupne umiestňované na uvoľnené miesta od septembra počas celého školského roka. Plánované je aj rozširovanie kapacít.

Pre školský rok 2014/2015 dostali materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti 1051 žiadostí spĺňajúcich všetky potrebné kritériá, z ktorých bolo možné uspokojiť 689. Neprijaté deti, ktoré splnili podmienky prijatia a sú neprijaté pre nedostatok miesta, budú môcť byť umiestňované na uvoľnené miesta v materských školách k 1. septembru 2014 aj počas školského roka. Voľné miesta v materskej škole vznikajú najmä z dôvodu odsťahovania, prerušenia dochádzky zo zdravotných dôvodov či preloženia do inej materskej školy. Za minulý školský rok sme tak mohli prijať oproti pôvodnému počtu ešte desiatky ďalších detí.

Na základe demografického vývoja by mestská časť by potrebovala vytvoriť minimálne 400 ďalších miest, aby mohla vyhovieť všetkým žiadateľom, ktorých dieťa spĺňa všetky podmienky na prijatie na predprimárne vzdelávanie. Od roku 2010 pritom rozšírila mestská časť kapacity už o viac ako 200 miest. Len v minulom roku vybudovala samospráva dve elokované triedy v ZŠ Holíčska pre 48 detí a v MŠ Bzovícka triedu pre 12 detí.

Petržalská samospráva má rozpracovaných viacero variantov, ako v tomto trende pokračovať. Momentálne je už v procese prípravy realizácie vybudovanie ďalších elokovaných tried – tentokrát na ZŠ Nobelovo námestie pre Materskú školu na Röntgenovej a na ZŠ Budatínskej pre Materskú školu na Strečnianskej ulici. Tieto triedy musia spĺňať iné parametre ako triedy základnej školy, preto je zo strany mestskej časti nevyhnutné triedy prebudovať a vhodne zariadiť. Petržalka nemá vlastné voľné vhodné budovy, preto svoju pozornosť upriamuje aj na objekty vo vlastníctve hlavného mesta, ktoré sú momentálne nevyužité – napríklad ide o objekt na Vyšehradskej ulici. „Tieto objekty sú v dezolátnom stave a vyžadujú si veľké finančné náklady, verím však, že pri dobrej vôli ich bude možné v spolupráci s mestom aj s podnikateľskými subjektmi prebudovať na funkčné materské školy,“ dodal starosta Petržalky Vladimír Bajan. Okrem toho, z hľadiska potreby riešiť tento problém aj do budúcnosti, starosta vymedzuje pri rozsiahlejšej výstavbe bytových domov na území Petržalky ako jednu z podmienok územného rozhodnutia aj vybudovanie predškolských a školských zariadení.

V Petržalke je v súčasnosti 19 materských škôl, v ktorých je prevádzkovaných 105 tried. Z toho sú 2 špeciálne triedy pre 12 detí s diagnózou autizmus (MŠ Iľjušinova), 1 špeciálna trieda pre 9 detí s ľahkým mentálnym postihom (MŠ Turnianska) a 1 trieda pre 21 detí s poruchami výživy (MŠ Pifflova). Zákonní zástupcovia detí mali možnosť podať žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materskej školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka pre školský rok 2014/2015 od 3. marca do 14. marca 2014. Podaná žiadosť musela byť riadne vyplnená a potvrdená všeobecným lekárom pre deti a dorast o spôsobilosti dieťaťa na predprimárne vzdelávanie. Rozhodnutie o prijatí respektíve neprijatí dieťaťa oznámi zákonným zástupcom riaditeľka materskej školy najneskôr do 30. mája 2014.

web od 2day