Petržalka sprehľadnila informácie o územných a stavebných konaniach na území mestskej časti

Mestská časť Bratislava-Petržalka neustále hľadá možnosti ako sprehľadniť informácie, ktoré ponúka verejnosti prostredníctvom svojej webovej stránky. Najnovšie pristúpila k úprave rubriky, v ktorej Petržalčanov informuje o územných a stavebných konaniach.

Nová rubrika nesie názov Územné a stavebné konania a obsahuje údaje o stavbách, ktoré investori realizujú na území mestskej časti. „Všetky tieto informácie sme na webovej stránke zverejňovali aj pred jej úpravou, boli však porozdeľované v rôznych rubrikách, či už v materiáloch na rokovania zastupiteľstva, v oznamoch, verejných vyhláškach a pod. a preto mohli byť pre užívateľov neprehľadné. Po novom máme informácie o stavebných a územných konaniach v jednej rubrike,“ zdôvodňuje krok samosprávy jej starosta Vladimír Bajan. Návštevníci petržalskej stránky sa tak nemusia preklikávať viacerými úrovňami, na jednom mieste nájdu údaje o stavbách s ich popismi a realizátormi, dátumy žiadostí o územné rozhodnutie a stavebné povolenie ako aj dátumy, kedy boli tieto rozhodnutia vydané. Tieto údaje nájdu záujemcovia pre každú stavbu samostatne v prehľadnej tabuľke. Hlavným motívom bolo sprehľadniť informácie a byť takpovediac „friendly“ pre jej užívateľov.

Pri príprave novej rubriky mestská časť hľadala inšpiráciu aj u iných samospráv, najmä u iných bratislavských mestských častí. Po zisteniach, že touto cestou neuspeje, pristúpila k zmene vo vlastnej réžií, podkladom jej pri tom bolo odporúčanie Transparency international Slovensko (TIS), ktoré samosprávam na Slovensku ponúka riešenia na znižovanie korupcie a naopak zvyšovanie transparentnosti v slovenskej spoločnosti. Medzi takými je aj odporúčanie zapojiť občanov do diskusie o pripravovaných investičných akciách a zmenách územného plánu, konkrétne TIS odporúča: „Na úradnej tabuli a na internetovej stránke obce zverejniť informácie o každej žiadosti o územné rozhodnutie resp. stavebné povolenie doručené obci + archív takýchto žiadostí“. „Týmto spôsobom sme spracovali stavby za ostatné volebné obdobie a pri každej zmene budeme rubriku aktualizovať,“ dodáva starosta Bajan.

Webová stránka mestskej časti prešla absolútnym redizajnom v januári 2012. Okrem povinne zverejňovaných informácií ponúka aj množstvo údajov nad rámec zákona. V novembri minulého roka získala Petržalka ocenenie v súťaži ZlatýErb.sk, ktorú každoročne vyhlasuje Únia miest Slovenska spolu s Občianskym združením eSlovensko. V kategórii „Najlepšia stránka miest a mestských častí“ sa Petržalka umiestnila na treťom mieste, spomedzi bratislavských mestských častí bola jediná, ktorá ocenenie získala. Stránka má v priemere mesačne viac ako 90-tisíc kliknutí.

web od 2day