Vezmi si kvietok, prvý májový pondelok

Petržalská samospráva pripravila pre svojich obyvateľov svieže jarné prekvapenie. Petržalčania si môžu priniesť domov pestré letničky a ozdobiť si nimi balkón, predzáhradku alebo vnútroblok. Petržalku môže takto rozžiariť viac ako osemtisíc kvietkov.

Mestská časť Bratislava-Petržalka počas celého roka vynakladá veľké úsilie a nemalé finančné prostriedky na úpravu zelene, výsadbu nových drevín a najmä sa stará o čistotu celého územia. Často sú to aj plochy, ktoré sú vo vlastníctve niekoho iného, komu však na peknom vzhľade okolia vôbec nezáleží. Samospráva chce preto nielen organizovaním brigád a dobrovoľníckych akcií čistenia verejných priestranstiev, ale aj inými spôsobmi vtiahnuť obyvateľov Petržalky do spoločných aktivít a poukázať tak aj na ich neoddeliteľný podiel na poriadku a čistote v Petržalke. „Stále hľadáme nové formy a spôsoby ako zapojiť Petržalčanov do starostlivosti o svoje okolie, o miesto v ktorom žijú. Ak obyvatelia ocenia túto aktivitu skrášľovania Petržalky som presvedčený, že ju budúci rok na jar zopakujeme“, prisľúbil starosta Vladimír Bajan. „Aj staré čínske príslovie hovorí, že ak daruješ človeku rybu, nakŕmiš ho na deň, ale ak ho naučíš loviť, dáš mu potravu na celý život. A tak je to aj so vzťahom k majetku a k svojmu okoliu“, dodal.

Prvý májový pondelok v čase od deviatej do sedemnástej hodiny si budú môcť prísť Petržalčania zobrať svoj kvietok na priestranstvo pred budovu Technopolu pri fontáne. Stačiť im bude občiansky preukaz, ktorým preukážu trvalý pobyt v mestskej časti. Pripravených je osemtisíc sadeníc aksamietnic, ktoré samospráva zvolila pre jej pestovateľské benefity ako sú nenáročná starostlivosť, dobrá znášanlivosť nepravidelnej zálievky a rozhodujúce bolo aj to, že kvitne počas celej sezóny. Okrem toho sa aksamietnica hodí na výsadbu ako do kvetináčov tak aj na záhony. Vzhľadom k tomu, že odpudzuje rôznych škodcov, nahrádza pesticídy a ďalšie chemické prostriedky na ochranu rastlín. Odstraňuje aj plesne a hniloby z pôdy. Hoci sa jej vraví afrikán, pochádza táto zaujímavá rastlinka z Mexika. Pekná a farebne výrazná kvetina je nenáročná na pestovanie a dokáže svojou farebnosťou rozžiariť každý záhon, okno či balkón. Po odkvitnutí majú aksamietnice aj ďalšie priaznivé účinky. Biomasa ich koreňov zanechá v pôde toľko humusu ako zelené hnojenie. Ich kvety sú jedlé, takže sa nimi ozdobujú nielen zeleninové šaláty ale aj iné jedlá. Dá sa z nich dokonca pripraviť aj chutný čaj.

web od 2day