Starosta opäť riešil val zeminy uprostred Petržalky

Po neúspešných pokusoch dohodnúť sa so zhotoviteľom stavby 1. etapy nosného systému MHD na prijatí adekvátnych opatrení na zníženie prašnosti alebo na okamžitom odstránení skládky zeminy na Námestí Hraničiarov vykonal vo štvrtok 24.4.2014 petržalský stavebný úrad na pokyn starostu Vladimíra Bajana štátny stavebný dohľad na predmetnej stavbe. Zhotoviteľa zaviazal do 7. mája dodať konkrétny harmonogram nakladania so zeminou.

Na prvom kontrolnom dni, ktorý sa uskutočnil dňa 20. februára, požadoval starosta Vladimír Bajan od zástupcov stavebnej skupiny EUROVIA SK pripraviť efektívny postup ako zabrániť šíreniu prachu v sídlisku. V marci, opäť na kontrolnom dni, sa samospráva informovala na plnenie tejto požiadavky. Podľa vtedajšieho vyjadrenia zhotoviteľa sa mal materiál začať odvážať obratom po odsúhlasení zloženia podkladu pod koľaje, čo malo byť už v nasledujúcich dňoch. Zvyšných cca 40% bude použitých na terénne úpravy. Keďže k výraznejšiemu zlepšeniu situácie neprišlo a na starostu sa naďalej obracali Petržalčania so svojimi sťažnosťami, rozhodol starosta o spomínanom štátnom stavebnom dohľade, na ktorom sa zúčastnili aj predstavitelia Okresného úradu životného prostredia, odboru starostlivosti o životné prostredie.
Nakoľko pred začatím výstavby prišlo k zmene možnosti uskladnenia výkopovej zeminy na dohodnutých pozemkoch, uskladnila sme zeminu na ploche zariadenia staveniska, nakoľko väčšia časť zeminy bude použitá na stavbu“, vysvetľoval vzniknutú situáciu zástupca zhotoviteľa a dodal: „Hlavné mesto SR Bratislava nové plochy k dispozícii nedalo.“
Mestská časť nikdy nedala povolenie na využitie predmetného pozemku na skládku a zhotoviteľ svojim konaním nedodržal podmienky stavebného povolenia, ktoré hovorí o ochrane ovzdušia. Stavebný úrad Petržalka vyzval preto zhotoviteľa, aby prašnosť sledoval a následne prijatými opatreniami znižoval. Zhotoviteľ je zároveň povinný informovať Okresný úrad životného prostredia, odbor starostlivosti o životné prostredie, oddelenie odpadového hospodárstva o tom, aké množstvo uskladnenej zeminy bude využité na stavbu a koľko bude určené ako odpad. Do 7. mája 2014 je zhotoviteľ povinný predložiť harmonogram, ako bude so zeminou v ďalšom období nakladať.

web od 2day