Prvý oplotený výbeh pre psov

Chov psov v mestskom prostredí je jednou z diskutovaných tém už niekoľko rokov. Legislatívna úprava postihu nezodpovedných majiteľov psov nedáva samospráve veľa možností ako tento problém riešiť. Po úspešnom projekte „vrecká na psie exkrementy platiteľom dane za psa zadarmo“ pripravila Petržalka ďalší, ktorý by mal opäť prispieť k čistote a poriadku. Už počas týchto letných prázdnin budú môcť Petržalčania začať využívať prvý oplotený výbeh pre svojich štvornohých miláčikov.

Najväčšie bratislavské sídlisko s viac ako stotisíc obyvateľmi je veľmi pestré nielen čo do zloženia obyvateľov, ale aj ich záujmov, preferencií a hodnôt. Mestská časť Bratislava-Petržalka podporuje vytvorenie priaznivých podmienok pre život a bývanie pre celú širokú škálu Petržalčanov. Veľké zastúpenie v tejto komunite majú aj majitelia psov. Z dôvodu výstavby Nosného systému MHD výrazne klesne výmera existujúcich plôch určených pre voľný pohyb psov na území Petržalky, a preto sa samospráva rozhodla vybudovať prvý oplotený výbeh, ktorým nahradí zatrávnené plochy, doteraz využívané majiteľmi psov na prechádzky. Lokalitu, ktorú nebude ohrozovať žiadna výstavba, zvolila mestská časť na trávnatej ploche medzi Rusovskou cestou, Wolkrovou ulicou a Panónskou cestou. Oplotený pozemok s výmerom takmer 66 árov bude pozostávať z trávnatej plochy so stromami o výmere 5858 štvorcových metrov a cvičiska s výmerom 800 metrov štvorcových. Na cvičisku budú prvky pre cvičenie psov a od výbehu ho oddelí plot. Režimované bude podľa prebiehajúcich kurzov na výcvik psov, ale mimo týchto hodín bude cvičisko prístupné pre každého, kto si chce so psíkom zatrénovať len tak. V areáli výbehu osadili projektanti lavičky, aby si majitelia mohli aj posedieť a porozprávať sa. Chýbať nebude ani dostatočný počet smetných košov na exkrementy. Vstup do výbehu bude dvomi vchodmi – jedným od Panónskej cesty z podchodu pod Rusovskou cestou a druhý od križovatky Rusovská – Wolkrova. Pri každom vstupe nájdu majitelia psov informačné tabule s Prevádzkovým poriadkom. „Oplotený výbeh pre psov chceme vybudovať nielen pre potreby majiteľov psov. Som presvedčený, že zároveň prispejeme aj k eliminovaniu množiacich sa konfliktov, k vyššej bezpečnosti Petržalčanov a v neposlednom rade aj k čistote chodníkov a trávnikov,“ povedal starosta Vladimír Bajan a dodal: „V minulom roku si pre vrecká zdarma prišlo až tisíc Petržalčanov. V tomto štvrťroku je to už takmer 500. Výbeh pre psov bude ďalším pokusom samosprávy poradiť si s nezodpovednými majiteľmi aj bez potrebnej kvalitnej právnej úpravy.“

Vybudovaním oploteného výbehu pre psov s cvičiskom na Wolkrovej ulici – v spolupráci s partnerom spoločnosťou Doggie s.r.o. – deklaruje samospráva podporu chovateľstva psov a zároveň bezkonfliktné spolužitie komunity chovateľov psov a ostatných obyvateľov mestskej časti, nakoľko výbeh a cvičisko budú slúžiť aj ako prevencia voči agresívnemu správaniu zvierat. Mestská časť plánuje vo výbehu usporadúvať osvetové akcie, workshopy a tematické podujatia zamerané nielen na výchovu a zvládanie psov, ale aj ich majiteľov. Po spracovaní projektovej dokumentácie potrebnej pre získanie stavebného povolenia, plánuje samospráva realizácia v mesiacoch máj až jún 2014. „Ak sa výbeh osvedčí v praxi sme pripravení postupne budovať ďalšie, pričom využijeme získané skúsenosti ale aj podnety od obyvateľov, ktorí ich budú so svojimi psíkmi využívať,“ prisľúbil starosta.

web od 2day