Máme sa kde hrať, Petržalka revitalizuje ihriská a športoviská

Podľa posledného sčítania tvoria deti do pätnásť rokov desatinu obyvateľov Petržalky. Na základe demografického vývoja je zrejmé, že ich počet bude aj nasledujúce roky rásť. Potrebujú nielen miesta v škôlkach ale aj miesta na aktivity vonku. Mestská časť Bratislava-Petržalka preto každoročne investuje nemalú časť prostriedkov práve na revitalizáciu ihrísk a športovísk.

Petržalka sa v súčasnosti stará o 49 revitalizovaných a oplotených detských ihrísk, ktoré spĺňajú všetky požadované hygienické a bezpečnostné normy. Na údržbu a opravy hracích prvkov, areálov a oplotenia kladie samospráva veľký dôraz, preto ihriská pracovníci pravidelne kontrolujú a opravy poškodených častí hracích prvkov vykonávajú obratom, ak je to možné. V tomto roku už k 1. máju pracovníci Miestneho podniku verejnoprospešných služieb vymenili piesok vo všetkých pieskoviskách za úplne nový a čistý, areály ihrísk dôkladne vyčistili a pokosili. Taktiež skontrolovali hracie prvky, oplotenie a lavičky. Všetky nedostatky – spôsobené opotrebovaním materiálu ale aj vandalmi – do jedného odstránili. Niektoré hracie prvky dostali nový náter a samospráva sa postarala aj o doplnenie ďalších lavičiek pre rodičov či starých rodičov. Momentálne pracovníci montujú nové oplotenie na detskom ihrisku na Lachovej ulici, ktoré by mohlo byť hotové v najbližších dňoch a deťom pribudne ďalší pekný priestor na zábavu a hry vonku. Takisto pracovníci miestneho podniku pomáhali s výmenou piesku vo všetkých pieskoviskách devätnástich materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, aby aj tu zabezpečili hygienické a bezpečné prostredie pre petržalské deti.

Veľkým prínosom pre Petržalku sú v neposlednom rade aj dobrovoľnícke aktivity jej obyvateľov aj firiem. Obyvatelia Bradáčovej si vytvorili malú komunitu, ktorá sa stará o športovisko a priľahlé detské ihrisko. Športovisko pre staršiu mládež samospráva v minulom roku revitalizovala – opravila poškodené povrchy, prístupovú rampu, vyčistila šachty, vyznačila čiary na ihrisko pre basketbal, futbal a volejbal a v neposlednom rade pribudli nové basketbalové koše a malé futbalové bránky. Ďalším príkladom je dobrovoľnícka akcia zamestnancov firmy Swiss Re, ktorá v minulom roku vyčistila a zveľadila parčík na Hrobákovej ulici. V tomto roku si žiaci na Tupolevovej ulici v spolupráci s ID Space Teamom skrášlili okolie školy v rámci projektu Neleň pre zeleň, ktorého cieľom je ukázať mladým, že stačí málo na to, aby dokázali veľké zmeny vo svojom najbližšom okolí. Nielen komunity a firmy, ale aj jeden obyvateľ môže byť pre Petržalku dôležitý. Pani na invalidnom vozíčku, ktorá sa už niekoľko rokov stará o čistotu parkoviska pri svojom dome, či všetci tí, ktorí sa starajú o rozkvitnuté predzáhradky, upravené vnútrobloky, parčíky a ihriská. „Vždy ma poteší, keď sa na samosprávu obrátia obyvatelia, že by si chceli natrieť plot, vysadiť kvety alebo vyčistiť okolie svojho domu, namiesto toho, aby len ukazovali čo všetko je potrebné urobiť či opraviť. Priložiť ruku k dielu je ako podať pomocnú ruku samospráve a potriasť rukou životnému prostrediu“, chváli aktívnych Petržalčanov starosta Vladimír Bajan.

Na obnovu a revitalizáciu detských ihrísk a športovísk pre staršiu mládež vyčlenilo zastupiteľstvo na rok 2014 štvrť milióna eur. Práve teraz prebiehajú opravy na troch z nich – na Medveďovej, Gessayovej a Hrobákovej. Páve ihrisko na Hrobákovej si vyberali Petržalčania hlasovaním na webovej stránke mestskej časti, ktoré sa uskutočnilo v mesiaci február v rámci tzv. participatívneho rozpočtu. Ten umožňuje obyvateľom Petržalky spolurozhodovať o smerovaní časti investícií mestskej časti. V minulom roku si obyvatelia odhlasovali oddychovú zónu na Jasovskej ulici 17. Verejné športové ihrisko s rozlohou 625 m2, ktoré bolo bez športových prvkov a iných zariadení, doplnila mestská časť o basketbalové konštrukcie, malé bránky vhodné na futbal aj hokejbal, o zriadenie na volejbal, nohejbal a tenis a nechýbalo ani značenie herných plôch pre spomínané športy. Počas minulého roka obnovila samospráva päť športovísk pre staršiu mládež – na Bradáčovej, Jasovskej, Medveďovej, Topoľčianskej a na Mánesovom námestí. Opravené športoviská si pochvaľujú najmä malí športovci, ktorí uprednostňujú ozajstnú spoločnosť kamarátov pri futbale pred tými na sociálnych sieťach. V tomto roku okrem troch spomenutých opraví mestská časť poškodené ihriská na Belinského, Bzovíckej, Lachovej, Pečnianskej, Vyšehradskej a dve na Budatínskej. Deväť ihrísk plánuje samospráva revitalizovať do začiatku školského roka. „Petržalka dlhodobo investuje do vytvárania podmienok pre športové aktivity najmä našich najmenších. Po hokejovom štadióne pribudne toho roku verejná plaváreň a verím, že sa nám podarí dať Petržalke aj krytú športovú halu,“ dodal Vladimír Bajan.

Ak zistíte, že hrací prvok na detskom ihrisku je poškodený, piesok znečistený alebo vandali poškodili mobiliár, prosím nahláste to na „zelenú linku“ Miestneho podniku verejnoprospešných služieb – 02/ 63 820 158.

web od 2day