Starosta Petržalky získal bronzovú Janského plaketu

Mestská časť Bratislava–Petržalka opäť zvolala svoju „darcovskú rodinu“ na tradičné podujatie Petržalská kvapka krvi. Darovanie krvi sa opäť uskutočnilo v Dennom centre pre seniorov na Gercenovej ulici a opäť prišli nielen Petržalčania pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Mobilná transfúzna jednotka si dnes odviezla takmer 20 litrov krvi.

V hlavnom meste prebiehajú denne desiatky operačných zákrokov. Pri všetkých je potrebná krv – väčšie či menšie množstvo – bez nej by však nebolo možné zachraňovať ľudské životy. Aj preto sa petržalská samospráva angažuje už niekoľko rokov v tejto oblasti a trikrát ročne organizuje Petržalskú kvapku krvi. Darcovia sa môžu prihlásiť mailom alebo telefonicky, ale úplne stačí len prísť a dať niečo zo seba tým druhým. Študenti, hasiči, seniori, policajti, zamestnanci úradu, skrátka ľudia, ktorí si uvedomujú dôležitosť tohto kroku a jeho prínos pre zdravie nás všetkých prišli aj tentokrát podporiť dobrú vec. Počet darcov v Petržalke narastá a aj vďaka osvete zo strany samosprávy sa na organizovaných podujatiach zúčastňuje stále viac ľudí. „Som rád, že sa pri darovaní stretávam čoraz častejšie s mladými ľuďmi. Dnes sme mali až desiatich prvodarcov, čo je dobrý signál pre nás, že sa nám darí nielen motivovať ale aj získať nových darcov a zároveň si udržať aj tých pôvodných,“ povedal starosta Vladimír Bajan, ktorému pri tejto príležitosti odovzdal bronzovú Janského plaketu MUDr. Malík. „Ak chcem niekoho presvedčiť, aby išiel darovať krv, musím byť o tom v prvom rade sám presvedčený. Musím ukázať, že sa nie je čoho obávať, že sa to dá zvládnuť s minimálnou prípravou a stojí to za to obetovať tú hodinku za záchranu možno celého života,“ dodal starosta.

Podľa údajov Národnej transfúznej služby SR sa na Slovensku každoročne spotrebuje približne 180 tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek, tí všetci potrebujú krv. Ľudskosť, nestrannosť, neutralita, nezávislosť, dobrovoľná služba, jednota a svetovosť sú základnými princípmi Medzinárodného hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Základné princípy boli schválené XX. Medzinárodnou konferenciou Červeného kríža v októbri 1965 vo Viedni.

IMG_1749 IMG_1748 IMG_1743

IMG_1733 IMG_1723 IMG_1757

web od 2day