Petržalka už ocenila stotri výnimočných osobností

Na Slávnostnom zasadnutí Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Petržalka odovzdal starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka Vladimír Bajan ocenenie významným Petržalčanom. Je to spoločenské ocenenie a verejné uznanie za významný osobný prínos a zásluhy o rozvoj Petržalky, za krajší a lepší život jej obyvateľom.

Odovzdávanie ocenenia Osobnosť Petržalky je dlhoročnou tradíciou mestskej časti a je dôkazom toho, že tu žijú a tvoria ľudia, ktorí svojou prácou vytvárajú hodnoty, ktoré nezostávajú nepovšimnuté, zabudnuté, ale práve naopak, ich práca sa hlboko zakorenila vo vedomí ľudí a nadobudla rozmer výnimočnosti. Kandidátov na ocenenie navrhujú samotní obyvatelia, ale aj neziskové združenia a iné organizácie, verejné či vzdelávacie inštitúcie. V návrhoch hodnotí Komisia kultúry, mládeže a športu predovšetkým prácu a zásluhy v oblasti kultúry, humanitné poslanie, prínos v oblasti športu, či rozvoj regionálneho školstva. Ocenenie tých, ktorí prispeli k rozvoju mestskej časti a natrvalo sa zapísali do jej histórie, pripravila petržalská samospráva počas Slávnostného zasadnutia miestneho zastupiteľstva dňa 10. júna 2014 o 13.00 v CC Centre na Jiráskovej ulici. Toto prestížne ocenenie si doposiaľ prevzalo 98 osobností.

Medzi pozvanými hosťami bol aj jubilant Ladislav Chudík, ktorému starosta a celé miestne zastupiteľstvo zablahoželali nielen ako jubilantovi, ktorý oslávil nedávno svoje 90. narodeniny, ale aj ako jednej z ocenených Osobností Petržalky za jeho mimoriadne herecké výkony, za zásluhy o rozvoj divadelného umenia, za pedagogické aktivity a predovšetkým za celoživotný prínos k rozvoju kultúrneho a spoločenského života na Slovensku.

Titul Osobnosť Petržalky si prevzali:

Alica Donthová je ocenená za dlhoročnú prácu v oblasti kultúry
Pani Alica Donthová pracuje ako kultúrno-osvetová pracovníčka v Kultúrnych zariadeniach Petržalky, predtým Obvodné kultúrne a spoločenské stredisko, kde nastúpila v roku 1987 na odbor výchovno-vzdelávacej činnosti a v roku 1990 do M-klubu, ktorý je dnes súčasťou Domu kultúry Zrkadlový háj. Už dve desaťročia sa venuje aktívnej práci najmä so staršou generáciou. Práca so seniormi nepozostávala len z prípravy, tvorby a samotnej realizácie spoločensko-kultúrnych programov, ale najmä ich aktivizuje na zapájanie sa do bežného života v Petržalke. Či už je to tradičný SeniorFest, alebo tanečné podujatia, semináre a iné aktivity pre seniorov, pani Alica sa zhostí každej úlohy veľmi zodpovedne a precízne. Dlhoročné skúsenosti a najmä jej dobrosrdečnú a priateľskú povahu oceňuje aj mládež so zdravotným znevýhodnením, ktorej odovzdáva svoje vedomosti a zručnosti s láskavosťou a trpezlivosťou jej vlastnou.
V neposlednom rade je pani Alica zakladateľkou čipkárskeho klubu Okolok, ktorý sa pravidelne zapája do slovenských aj zahraničných čipkárskych súťaží, usporadúva výstavy a tvorí diplomy, ocenenia a drobné darčeky na podujatia organizované mestskou časťou alebo jej organizáciami. Klub má takmer 50 členov, ktorí sa pravidelne stretávajú. V tomto roku oslávi čipkársky klub Okolok svoje 15. výročie.

dp. magister Jozef Karáč za dlhoročnú aktívnu prácu v sociálnej oblasti a za významný príspevok k rozvoju kultúrno-spoločenského a cirkevného života v mestskej časti Bratislava-Petržalka
Pán Jozef Karáč, bol 1. správca farnosti Svätej rodiny v Bratislave-Petržalke. Tu, v neprekopanom sídliskovom teréne bratislavskej Petržalky, bolo treba vlastne na zelenej lúke budovať nielen kostol, ale hlavne vytvoriť farské spoločenstvo. Bolo potrebné spojiť bývanie v paneláku s vytvorením fungujúceho farského úradu, kde ľudia mohli prísť a vybaviť všetko, čo potrebujú. Svojou skromnosťou a pokorou sa mu darilo otvárať dvere v srdciach jednotlivcov, sponzorov i úradov, a mnohí z nich pochopili, že ak táto časť mesta má zmeniť svoju identitu – t.j. z prisťahovalcov z celého Slovenska vytvoriť jednotnú komunitu – je potrebná spolupráca. A tak vďaka tomuto začala v roku 2001 rásť stavba nového duchovného centra. Nik nevie, koľko bezsenných nocí strávil pri riešení zložitých otázok s tým spojeným. Našťastie prišla obrovská vzpruha do ďalšej práce. Návšteva pápeža Jána Pavla II. dňa 14. septembra 2003. Veľká radosť spojená s novými povinnosťami. Najväčší okamih – privítanie pútnika najvzácnejšieho – pápeža, dnes svätého Jána Pavla II. Stisk jeho ruky vynahradil všetky starosti a trápenia.

Martin Kližan ocenený za reprezentáciu v tenise a za propagáciu Petržalky
Je profesionálny tenisový hráč. V roku 2005 vyhral Majstrovstvá Európy juniorov v kategórii do 16 rokov v dvojhre a štvorhre, potom vyhral French Open v roku 2006 v dvojhre – súťaž chlapcov. Profesionálom sa stal v roku 2007. V roku 2010 sa kvalifikoval na US Open. V tom istom roku vyhral svoj prvý Challenger turnaj v Bratislave. V roku 2012 bol Martin Kližan v piatich finále Challenger Tour, z ktorých vyhral štyri. Zúčastnil sa na French Open a US Open. Kližan pokračoval vo svojej výbornej forme a dva týždne po US Open vyhral svoj prvý turnaj ATP. V roku 2013 striedal Martin dobré výsledky s veľmi zlými. Po prvom kole strát na začiatku sezóny, sa dostal do štvrťfinále v Rotterdame. Kližan nezačal rok 2014 príliš dobre, ale v Australia Open prešiel do tretieho kola, čo je jeho najlepší výsledok v Austrálii. Známy je odtiaľ aj jeho výrok na problémy, ktoré mali tenisti s horúčavami: Nás chlapcov z Petržalky nejaké horúčavy nezastavia…
Pokračoval dobrou formou na turnaji v Rio de Janeiro. Dostal sa do štvrtého kola a tento výsledok znamenal, že sa Petržalčan Martin Kližan vrátil do top 100 rebríčka.

Jozef Nodžák ocenený za celoživotnú prácu vo výchovno-vzdelávacích programoch pre deti a mládež
Je slovenský herec a detský zabávač. V 80-tych rokoch 20. storočia pôsobil ako šéfredaktor vysielania pre deti a mládež v bratislavskom štúdiu Česko-slovenskej televízie. Spolupodieľal sa na úspešnej výchovno-vzdelávacej detskej relácii Detektív Karol. Jozef Nodžák síce v televízii pôsobil od mladosti, divákom však v pamäti najviac utkvela rola svojrázneho fyzika Majstra N. Vymyslel si ju sám, ako samostatnú „vsuvku“ pre vtedajší mládežnícky program Štúdio kontakt. Za svoje vystúpenia získal niekoľko televíznych ocenení OTO – osobnosť televíznej obrazovky. Ocenenie Osobnosť Petržalky si zaslúži za jeho celoživotnú a nezabudnuteľnú prácu s detským divákom.

prof. Ing. arch. Štefan Šlachta, PhD. ocenený za celoživotné dielo a zásluhy o rozvoj architektúry
Štefan Šlachta, ružomberský rodák je od roku 1986 Petržalčan. Na to, aby sa neustále skvalitňoval priestor Petržalky, ktorú nazval záhradným mestom, presadzoval ju ako mestskú časť s celomestskými funkciami na plnohodnotný život a nie len ako sídlisko na prebývanie dbal ako jej obyvateľ, priaznivec, špičkový odborník – stavbár, architekt, pedagóg, funkcionár. Tento rok je pre pána profesora Štefana Šlachtu rokom jubilejným, je 75-tym rokom jeho bohatého života. Po štúdiu pôsobil vo funkcii hlavného architekta Štátneho ústavu pre projektovanie dopravných stavieb v Bratislave, potom bol vedeckým pracovníkom Štátneho ústavu pamiatkovej starostlivosti v Bratislave. Šestnásť rokov sa venoval pedagogickej činnosti na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, šesť rokov vo funkcii najvyššej ako jej rektor. V deväťdesiatych rokoch sa stal spoluzakladateľom a prvým predsedom, neskôr prezidentom Spolku architektov Slovenska. V prvom volebnom období od roku 1991 bol poslancom miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Petržalka, vo volebnom období 1998 – 2002 vykonával funkciu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a v rokoch 2006 – 2010 bol hlavným architektom hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy. Štefan Šlachta je spoluautorom projektu mostu Lafranconi, účastníkom mnohých architektonických a urbanistických súťaží, tvorivým publicistom, recenzentom a prednášateľom na renomovaných európskych školách a univerzitách. Zaslúžil sa o poznanie domácej architektúry a architektov v stovkách popularizačných, odborných a vedeckých článkov. Je tiež autorom veľkého množstva výstav. Zásluhou pána profesora Šlachtu bolo a ostáva, že sa ochrana pamiatok moderného hnutia stáva súčasťou štandardnej pamiatkovej starostlivosti. Redakcia Petržalských novín, ktorá ho navrhla na ocenenie, zvlášť vyzdvihuje ochotu a spoluprácu pána profesora Šlachtu verejne sa vyjadrovať k problémom, ktoré má a rieši Petržalka. Ako zanietený Petržalčan vytvára skutočný obraz Petržalky a zbavuje ju predsudkov z nedávnej minulosti. Je na chválu, že Petržalčania majú medzi sebou v osobe pána profesora významnú osobnostnú autoritu, ktorá pozitívne viditeľne poznačuje našu Petržalku.

IMG_1765 IMG_1779 IMG_1798

IMG_1813 IMG_1824 IMG_1843

IMG_1874 IMG_1888 IMG_1898

IMG_1926 IMG_1927 IMG_1940

IMG_1945 IMG_1979 IMG_1907

web od 2day