Jazero Veľký Draždiak opäť pod kontrolou záchranárov

Za kúpaciu sezónu je na Slovensku považované vo všeobecnosti obdobie od 15. júna do 15. septembra, samozrejme, že to ale závisí od aktuálneho stavu počasia. Prírodná vodná plocha s neorganizovanou rekreáciou – jazero Veľký Draždiak – láka aj tento rok množstvo návštevníkov nielen z Petržalky, preto na ňom aj v tomto roku zabezpečila petržalská samospráva odborný dohľad.

Obľúbenú oddychovú zelenú zónu využívajú na osvieženie a šport mladí ľudia, rodiny s deťmi ale aj seniori. Podobne, ako po minulé roky sa mestská časť Bratislava-Petržalka postarala o bezpečnosť občanov a na nastávajúcu letnú sezónu zabezpečila vodnú záchrannú službu – aktívnu na severozápadnom brehu jazera a pasívnu v celom areáli. Služba bude poskytovať nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť návštevníkom od piatka 27. júna do 31. augusta 2014 každý deň – aj počas víkendov a sviatkov – od 10.00 h do 19.00 h. O bezpečnosť sa postarajú dvaja vyškolení pracovníci zmluvnej firmy. Tí budú prepojení na Integrovaný záchranný systém, k dispozícii budú mať záchranný čln, plavčícku a záchranársku výstroj a ich stanovište bude viditeľne označené. Aj napriek odbornému dohľadu odporúča petržalská samospráva všetkým návštevníkom Veľkého Draždiaka, aby nepreceňovali svoje schopnosti a správali sa zodpovedne a disciplinovane.

Úrad verejného zdravotníctva sleduje prírodné vodné plochy s najvyššou návštevnosťou a dlhodobo vyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie – s organizovanou aj neorganizovanou rekreáciou – aj podľa európskych požiadaviek Smernice Európskeho parlamentu a Rady č. 2006/7/ES o riadení kvality vody určenej na kúpanie. Komplexný odborný materiál Profily vôd na kúpanie je pre verejnosť prístupný na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva. Výsledky predsezónneho monitorovania Úradu verejného zdravotníctva SR potvrdili aj pre tento rok vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj na jazere Veľký Draždiak.

Okrem prírodnej vodnej plochy jazera Veľký Draždiak môžu Petržalčania počas leta využívať kúpalisko MATADORKA, ktoré je otvorené pre verejnosť denne od 10:00 h do 19:00 h. Kúpalisko ponúka pre svojich návštevníkov jedinečný 50-metrový plavecký bazén s vyhrievanou vodou, detský 20-metrový bazén s toboganom, bazénik pre najmenších a upravené trávnaté plochy pre odpočinok.

web od 2day