CESTOVATEĽSKÝ KLUB – Púť z Pamplony do Santiaga de Compostela

Dom kultúry Lúky, streda 24. september 2014, 19.00 h

Celé sa to začalo niekedy v 9. storočí n. l., keď sa v Španielsku jednému z biskupov prisnil sen, že niekde v týchto krajoch by sa mal nachádzať hrob apoštola Jakuba. Na mieste vyrástla kaplnka, neskôr katedrála. Mesto pomenovali po apoštolovi – Santiago a po hviezde – Compostela (legenda, že hrob sa našiel na základe smerovania hviezd).

A tak začalo putovanie. Po stredovekom boome záujem o púť do Compostely postupne upadal. Obrat nastal v osemdesiatych rokoch, keď sa na túto cestu vydal vtedajší pápež Ján Pavol II. a neskôr populárny spisovateľ Paolo Coelho. Ročne sa tejto púte účastní viac ako stotisíc pútnikov.
Púť, ktorú absolvovali Michala a Ľudmila Šebestové v roku 2009 mala vzdialenosť 800 km počas 29 dní a ich zážitky formou fotografií a prezentácie si môžete pozrieť v Dome kultúry Lúky. Ich prezentáciou odštartuje v novej sezóne pravidelný cestovateľský cyklus. „Videli sme veľa miest a dediniek, najviac sa nám páčil León, ale aj Logroňo, Burgos, Astorga a samozrejme Santiago. Spoznali veľa zaujímavých ľudí najmä z Nemecka, ale aj Poliakov, Španielov, Francúzov a štyroch z Česka, ale nikoho zo Slovenska. Camino je o rozjímaní, modlitbách a zamýšľaní sa sám nad sebou, ale aj o turistickom výkone. Každopádne je to veľký zážitok so spomienkami do konca života,“ hovoria Michal a Ľudmila Šebestovci.

Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a v sieti ticketportal.

web od 2day