Petržalka digitalizuje Artkino za Zrkadlom

Špičkový filmový zážitok priamo v srdci Petržalky prinesie milovníkom filmového umenia digitalizácia posledného jednosálového kina v Petržalke. Do tejto modernizácie sa púšťa mestská časť Petržalka po tom, ako sa jej podarilo získať 30-tisícovú dotáciu z Audiovizuálneho fondu. Reštartované kino by mohlo začať fungovať ešte v tomto roku.

Samospráva verí, že tak digitalizácia Artkina, ako aj rekonštrukcia samotného Domu kultúry Zrkadlový háj, ktorú mestská časť aktuálne realizuje, prispejú k skvalitneniu kultúrnej ponuky v tejto mestskej časti. Veď len za ostatný čas sa do Petržalky vrátilo divadlo v podobe predstavenia hereckej dvojice Štúr – Malachovský. Diváci mohli v Petržalke vidieť okrem iného aj koncert La Gioia, galakoncert Komornej opery Bratislava a s predstaveniami Spievankovo pokračuje petržalský kultúrny stánok aj túto sezónu.

Hlavným účelom digitalizácie Artkina za zrkadlom je „reštart“ kina, ktoré sa vždy snažilo svojim divákom priniesť kvalitný program a premyslenú dramaturgiu. Pre získanie konkurencieschopnosti však toto už nestačí. Cieľom petržalskej samosprávy je pripraviť návštevníkom pohodlný priestor na stretávanie a zdieľanie kvalitného kultúrneho zážitku, akúsi pridanú hodnotu a alternatívu k čoraz kvalitnejším domácim projekciám či neosobným multiplexom. S tým súvisia po materiálnej stránke okrem špičkovej projekcie v štandarde DCI aj ďalšie úpravy priestoru. „Okrem samotnej digitalizácie chceme v priestoroch DK ZH otvoriť príjemnú kaviareň s občerstvením , wi-fi či spustiť rezervačný systém vstupeniek. Hlavným účelom reštartu Artkina za zrkadlom je schopnosť získať nových divákov,“ vysvetľuje zámer mestskej časti jej starosta Vladimír Bajan. V rámci kvalitnej a pestrej dramaturgie počíta samospráva aj so zaradením interaktívnych prvkov, prekvapení pre divákov s predstaveniami pre špecifické skupiny divákov i so zaradením alternatívneho obsahu ako sú napr. priame prenosy z opier. S digitálnou technikou počíta aj pri inom využití kina, ako sú napr. koncerty, divadlá, konferencie, prednášky, atď. V neposlednom rade chce samospráva, aby sa Artkino za zrkadlom stalo vhodným priestorom pre slávnostné premiéry slovenských filmov a premietania v rámci filmových festivalov a prehliadok.

Petržalka podala projekt „Digitalizácia Artkina za zrkadlom v Dome kultúry Zrkadlový háj“ v máji 2014, urobila tak na základe výzvy z Audiovizuálneho fondu. Po úspešnom spracovaní projektu sa mestskej časti tak podarilo získať dotáciu vo výške 30-tisíc eur. „Ak má Artkino za zrkadlom poskytovať komfort a projekciu, ktorá priláka divákov a zároveň má byť konkurencieschopné, súčasná technická úroveň premietania spolu s dostupnosťou titulov si digitalizáciu vyžaduje,“ povedal starosta Vladimír Bajan.

História kina v skratke
Kino v Dome kultúry Zrkadlový háj premieta od roku 1996. O dva roky neskôr vznikol filmový klub „Za zrkadlom“. Artkino za zrkadlom začalo premietať v marci 2001, je to posledné jednosálové kino v Petržalke a ako kino s dominantným artovým zameraním funguje od roku 2003. V minulosti sa však nevyhýbalo ani kvalitnej mainstreamovej produkcii. K definitívnemu zlúčeniu filmového klubu s Artkinom za zrkadlom došlo v roku 2011. Novšie filmy kino premietalo ostatné 2 roky z DVD / Bluray nosičov pri veľmi nízkej úrovni technického prevedenia projekcie.

Od svojho založenia je dramaturgia Artkina za zrkadlom zameraná na kvalitnú a z veľkej väčšiny nekomerčnú filmovú tvorbu. Podiel európskej produkcie v programe dlhodobo presahuje 70% (v roku 2013 to bolo 90%) a podiel slovenskej tvorby, hoci závislý od množstva vyprodukovaných titulov, presahuje 10% (v roku 2013 to bolo 20%). Artkino za zrkadlom neplánuje zásadný odklon od svojho pôvodného dramaturgického nastavenia. „I naďalej sa chceme zameriavať na kvalitnú nekomerčnú tvorbu v citlivej kombinácii s tzv. inteligentnou zábavou. Plánujeme ostať platformou pre uvádzanie čoraz kvalitnejšej domácej tvorby, reflektovať ocenené snímky na domácich a zahraničných fórach, naďalej sa nebudeme vyhýbať ani vzdelávaniu mladých divákov formou profilov a retrospektív,“ uviedol dramaturg Artkina za zrkadlom Martin Kočiško. Artkino sa venuje aj výchove diváka aj v spolupráci so školami, v rámci tejto výchovy sa snaží žiakom ponúkať namiesto „hollywoodskeho“ mainstreamu kvalitný kultúrny zážitok.

web od 2day