Hudba rapu – festival hip-hopu

Dom kultúry Zrkadlový háj – Klub za zrkadlom, 4. október 2014, 20:00 h

Slovenský hip-hop sa opäť vráti do prostredia, v ktorom vyrastal a kde medzi kulisou petržalských panelákov a jeho výklenkov prebiehala aj jeho puberta. V Petržalke začínali títo novodobí básnici tvoriť svoje prvé rýmy a tu underground prerástol do mainstreamu. Od deväťdesiatych rokov sa vyvíjal aj degradoval. Jedni sa nechali opantať tanečným vplyvom rádií, ďalší sa zase schovali za ulitu undergroundu či prostredníctvom multižánrovosti a spolupráce so živými kapelami našli novú cestu v rámci svojej tvorby.

Je povzbudzujúce poznanie, že ešte stále existujú zoskupenia, ktoré neberú ako dôkaz svojej umeleckej hodnoty počet klikov na sociálnych sieťach, ale prikladajú dôležitosť skutočnej koncertnej pracovitosti. Rozhľadenosť, nekonvenčnosť a prekračovanie hraníc – to sú hlavné myšlienky, ktorými chcú organizátori vyzdvihnúť hip-hopovú umeleckosť a jej flexibilitu.

Festival prináša živý pohľad na súčasnú mladú krv, ktorú obohatil aj jeden známy veterán. Dramaturgia vybrala pestrú produkciu zameranú na interpretov, ktorí idú bez zabehnutých šablón a pestrosť sa prejavuje nielen v hudbe, ale aj v ich názoroch. Hudba Rapu ponúka alternatívu k súčasnému rádiovému hip-hopu a z iného pohľadu predstaví tento zaujímavý subkultúrny svet.

MLADÁ KRV ~ freestyle battle ~
Freestyle je štýl rapu, bez alebo s beatom, kde rapové texty sú improvizované. Dvaja freestyleri stojaci oproti sebe. Freestyler má na prezentáciu 45 sekundový vstup. Finalisti sa prejavia v časovom limite 1 minúta 30 sekúnd.

SLAM POETRY ~ improvizovaná autorská poézia ~
Súťaž Poetry Slam založil na začiatku 80. rokov minulého storočia Marc Smith v americkom Chicagu a odvtedy si získala obrovskú popularitu v rôznych mestách sveta. Podľa medzinárodných pravidiel má každý súťažiaci maximálne 3 minúty na to, aby predniesol svoje pripravené i úplne improvizované diela, nesmie však používať žiadne rekvizity, kostýmy a hudobné nástroje. Hodnotiť ho bude porota, vybraná z prítomného publika. K súťaži patria i búrlivé reakcie ostatného publika, ktoré tak získava šancu vyjadriť svoj názor i „nenápadne“ ovplyvniť hlasujúcu porotu.
line-up:
Vlado Janček
Mišo Kováč
doba
PeterSEN

JEDEN MAJK ~ jamm session ~
JEDEN MAJK ctí a podporuje originálnu hip-hopovú kultúru a filozofiu. JEDEN MAJK je pre ľudí a dáva ľuďom príležitosť odprezentovať svoj uvedomelý rap.
EMCEEs majú priestor v rozsahu 3-5 vlastných textov, do vlastného podmazu (beatu / živého doprovodu / beatboxu), samplu alebo bez hudby (akapela / slam).
JEDEN MAJK má byť o EMCEEs, ktorých texty majú výpovednú hodnotu,
EMCEEs ktorí sa vo svojich textoch konštruktívne zaoberajú sociálnymi, kultúrnymi, politickými, historickými, ekonomickými, vzdelanostnými témami a témami filozofie a rozvoja hip-hopu.

DIERA FELLAZ
Neformálne zoskupenie tanečníkov, ktoré si vytvorilo svoj undergroundový priestor zvaný Diera.
Tanečníkov rôznych štýlov spája láska k tancu a hudbe.
Vystupujúci členovia Diera fellaz:
Miroslav Janík
Fero Haar
Katka Čillíková
Monika Prikkelová
+ Peťo “ Dje mbo“ (Djembe)

NÁZOV STAVBY
Názov Stavby (NS, eNeS) je slovenská hiphopová skupina pôsobiaca hlavne v Bratislave (Petržalka a Ružinov). Jej začiatky se datujú niekedy k roku 1996, kde sa stretávajú mladé skupiny – Drvivá Menšina a LÚZA. Po pár nahraných skladbách dochádza k založeniu
skupiny Názov Stavby, ktorá v roku 2000 vydáva LP LuzaDrviváMenšina ešte rozdelené na samostatné produkcie oboch skupín. V roku 2003 pod MadDrum records vyšiel album Reč Naša, ktorý obsahuje napríklad track Šťáťanutí.

Drvivá Menšina je slovenská hip-hopová hudobná skupina. Jej členovia sú DNA, Šegy 100 a Bacil, ktorý je z Ružinova, ostatní pochádzajú z Petržalky. Skupina spolu so skupinou LUZA tvorí zoskupenie Názov stavby.

L.U.Z.A. (pôvodne Lúza) je slovenská hip-hopovová hudobná skupina.
Jej členovia sú Čistychov, Slipo a DJ Hajtkovič. Všetci pochádzajú z Petržalky. Skupina spolu so skupinou Drvivá menšina tvorí dnes už legendárne zoskupenie Názov stavby.

Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a v sieti ticketportal.

web od 2day