Kyticou pozdravov začal VII. ročník Petržalského SeniorFestu

Petržalských seniorov si aj v tomto roku uctí Mestská časť Bratislava-Petržalka súborom podujatí venovaných pre tých skôr narodených. Trojtýždňový festival slávnostne otvoril starosta Petržalky Vladimír Bajan v pondelok 6. októbra v Dome kultúry Zrkadlový háj.

Aj v tomto ročníku je pre petržalských seniorov takmer na každý deň pripravených množstvo tradičných tanečno-zábavných a hudobných popoludní, zaujímavé prednášky a diskusie a samozrejme nezaostávajú ani športové disciplíny. Seniori sa môžu tešiť na pútavé besedy s MUDr. Viliamom Dobiášom, prezidentom Slovenského Červeného kríža, Tomášom Janovicom a deťmi zo ZŠ Dudova ale aj na posedenie s Gizkou Oňovou. Pribudlo aj súťažno-zábavné dopoludnie spoločenských hier pod názvom „Rozum do hrsti“. Pripravená je výstava prác amatérskych umelcov z prírodných materiálov – dreva, drôtu a slamy. Súčasťou festivalu zostali u seniorov veľmi obľúbené športové podujatia – petangový a stolnotenisový turnaj. Petržalka v tomto roku zaradila do programu aj zábavno-súťažné popoludnie pre celú rodinu venované jablku pod názvom „Jablkobranie“. Nielen samospráva pripravila program pre seniorov, ale aj seniori si pripravili program pre Petržalčanov. Humorné predstavenie pod názvom Petržalská svadba sa určite oplatí vidieť. Na záverečnom galaprograme vystúpi populárne mužské trio La Gioia, ktoré interpretuje populárne piesne v štýle belcanta.

Starostlivosť o seniorov zo strany mestskej časti prichádza taktiež cez rôzne sociálne programy ako napríklad príspevok na stravovanie či bezplatné občianske poradne. Aby samospráva vytvorila priestor na spoločné stretnutia petržalských seniorov, postupne zriadila už šesť denných centier v každom obvode, v ktorých organizuje prednášky a besedy s odborníkmi z rôznych oblastí – zdravej výživy, práce s počítačom, prevencie pred kriminálnou činnosťou. Centrá ponúkajú seniorom na výber pestré spektrum aktivít, tvorivé dielne a ručné práce, spoločné výlety do prírody alebo cvičenie pre zdravie. Všetky sú vybavené stacionárnym počítačom a v každom je možnosť pripojenia na internet. Zvýšenie počítačovej gramotnosti u petržalských seniorov realizovala mestská časť netradične – formou výmeny skúseností s deťmi základných škôl na jej území. V minulom roku zvýšila samospráva štandard v dennom centre na Vyšehradskej ulici výmenou všetkých podlahových krytín, vymaľovaním priestoru a pribudlo aj nové interiérové vybavenie. V tomto roku prechádza takouto rekonštrukciou centrum na Osuského ulici.

Trojtýždňový festival, na ktorý majú petržalskí seniori vstup zdarma, pripravila mestská časť v spolupráci s Kultúrnymi zariadeniami Petržalky a Miestnou knižnicou Petržalka.

IMG_8504 IMG_8522 IMG_8556

IMG_8578 IMG_8648 IMG_8654

IMG_8690 IMG_8701 IMG_8725

web od 2day