Revitalizácia parku na Námestí Hraničiarov je už v plnom prúde

Mestská časť Bratislava Petržalka po takmer ročnom období nevyhnutných príprav – od zámeru, cez architektonický návrh, kompletný projekt a verejnú súťaž – začne s prácami na skrášlení ďalšieho verejného priestranstva na území Petržalky.

Práve zo študentských návrhov, ktoré na januárovej výstave „Takto Petržalku vidím ja“ predstavila mestská časť, vychádzal aj návrh architekta hlavného projektu, ktorý verejnosti prezentoval v deň vernisáže. Architektúru parku posunul projekt do modernejšej minimalistickejšej podoby, kde pravouhlé tvarovanie chodníkov a múrikov podčiarkuje organickú krásu zelene. Cieľom vypracovaného projektu bolo zvýšenie estetickej úrovne priestoru prostredníctvom prírodných prvkov ako aj zlepšenie využiteľnosti parku obyvateľmi. Architektúra parku rešpektuje v maximálnej možnej miere súčasný stav vysokej zelene a hlavných peších trás.

Rekonštrukcia parku zjednotí povrchy chodníkov, zníži výmery spevnených plôch a vytvorí tak priestor na viac zelených plôch. Prechod cez park zabezpečia širšie chodníky, tie užšie povedú do príjemných zákutí a ponúknu relax a možnosti meditácie. Celý návrh koncipoval projektant tak, aby bola v čo najväčšej miere zachovaná existujúca zeleň, ktorú dotvorí viac ako 4 500 nových trvaliek a okrasných tráv, takmer 3 700 pôdopokryvných drevín a až 11 nových odrastených drevín. V parku pribudne 17 nových lavičiek a ďalšie smetné koše. Trávnaté časti parku obnovia pracovníci výsevom aj pokládkou trávnych kobercov. Zavlažovací systém bude napojený na existujúcu studňu, aby sa znížili náklady na údržbu spojené s pravidelnou zálievkou počas horúcich letných mesiacov. Prvým krokom rekonštrukčných prác je vyčistenie priestranstva, kedy pracovníci odstránia, preschnuté, naklonené, oslabené a prehustené kríky a stromy. Práce by v prípade priaznivého počasia mali trvať do konca novembra. Ako povedal starosta Vladimír Bajan v októbrovej online diskusii: „Po splnení všetkých povinností a získaní potrebných povolení sme minulý týždeň staviteľovi odovzdali stavbu a som rád, že je to už ďalšie námestie po Vlasteneckom a Ovsištskom, ktoré za ostatné štyri roky takto skrášlime a tým spríjemníme ľuďom okolie. Verím, že v nasledujúcom období budú nasledovať ďalšie – napríklad Šrobárovo.“

Nezanedbateľný je aj environmentálny prínos rekonštrukcie parku. Dažďová voda z priestorov parku sa odvedie vhodným spádovaním chodníkov a spevnených plôch späť do pôdy. S týmto riešením prišla petržalská samospráva už v roku 2013 pri podávaní projektu „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy – pilotná aplikácia opatrení v oblasti zdržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí“. V rámci tohto projektu sa Petržalke podarilo získať z Nórskeho finančného mechanizmu prostriedky vo výške 172-tisíc eur, pričom celkové náklady na rekonštrukciu námestia sú vo výške 220-tisíc eur.

Namestie hraniciarov

web od 2day