Aj Petržalka bojuje s inváznymi rastlinami

Dňa 15. júna 2014 nadobudla účinnosť vyhláška Ministerstva životného prostredia SR č. 158/2014 Z.z., ktorá okrem iného obsahuje zoznam inváznych druhov rastlín a spôsoby ich odstraňovania. Z inváznych druhov rastlín predstavuje na území Petržalky najväčšie problémy strom pajaseň žliazkatý (Ailanthus altissima).

Táto drevina pochádzajúca z Číny sa do Európy dostala v druhej polovici 18. storočia. Jeden strom môže vyprodukovať až cca 300 000 semien za rok a je schopný rozmnožovať sa rovnako dobre semenami ako aj koreňovými a pňovými výmladkami. Semenáčiky dorastajú v prvom roku až do dvoch metrov. Ďalším negatívnym prínosom je aj to, že koreňmi uvoľňuje do pôdy toxické zlúčeniny, čo spôsobuje potláčanie rastu okolitej vegetácie. Vo veľmi krátkom čase môže obsadiť opustené plochy, kamenisté stráne, zárezy, násypy. Často vyrastá v škárach po obvode bytových domov, kontajnerových stanovíšť, dokonca aj v spevnených plochách. Rastie tak agresívne, že môže spôsobiť až trhanie asfaltu, betónu, ničenie parkovísk, chodníkov, komunikácií a tiež konštrukčných prvkov obytných objektov, terás a schodísk.

Invázne rastliny predstavujú nebezpečenstvo vytláčania pôvodných druhov rastlín a znižovanie druhovej rôznorodosti územia, kde sa vyskytujú. Vlastníci, užívatelia a správcovia pozemkov a objektov by mali robiť systematické a priebežné opatrenia na udržanie inváznych drevín pod kontrolou. Pravidelný monitoring ich výskytu, priebežné odstraňovanie mechanickým či chemickým spôsobom, vrátane semenáčikov a zmladených jedincov, ale aj zabezpečenie primeraného počtu kosení – to sú cesty, ktorými je možné potlačiť ich výskyt. Taktiež v rámci údržby verejných priestranstiev je potrebné priebežne odstraňovať invázne dreviny z kríkových porastov, zo škár po obvode budov, z terás, schodísk, kontajnerových stanovíšť a z ostatných spevnených plôch – z chodníkov, komunikácií a dlažby. Dôležité je, v prípade neodstránenia celej rastliny aj s koreňovým systémom, podľa potreby zabezpečiť ošetrenie vhodným registrovaným arboricídom na peň.

Aj v tomto prípade platí, že prevencia je účinnejšia ako následné odstraňovanie už vzniknutých škôd. Revitalizácia zanedbaných plôch (výruby, eradikácia – vykoreňovanie, zatrávnenie, náhradná výsadba a pod.) je veľmi náročná nielen na čas, ale aj na financie. V záujme všetkých zodpovedných subjektov je dodržiavať uvedené opatrenia, čím ušetria nielen finančné prostriedky v rámci samotnej údržby ale sa súčasne vyhnú prípadným sankciám za nedodržiavanie platných Všeobecne záväzných nariadení (č. 2/2014 o dodržiavaní čistoty a poriadku a č. 7/2013 o starostlivosti o zeleň). Plochy, ktoré sú v starostlivosti mestskej časti, sú pod pravidelným dohľadom a invázne rastliny zodpovední pracovníci systematicky likvidujú.

web od 2day