Skupina LOJZO opäť roztancovala Petržalku

Skupina LOJZO už tradične oslavovala svoje narodeniny v štýle zábavy im vlastnej – neformálne a v teplákoch. Tradičný Teplákový bál bol už po druhýkrát spojený s vyvrcholením súťaže Petržalská baretka.

Teplákový bál je príjemnou alternatívou k oficiálnym plesom a podujatiam. V domácom prostredí petržalského kultúrneho domu, povolených teplákov a bláznivých doplnkov sa ľudia prišli opäť zabaviť a zatancovať si v sprievode skupiny LOJZO. Ich hosťami tento rok boli BANJO BAND IVANA MLÁDKA, ELÁN TRIBUTE a samozrejme vystúpili aj víťazi súťaže Petržalská baretka 2014. Klub Za zrkadlom bol vypredaný do posledného miesta a tanečná zábava po skončení programu trvala až do svitania.

Celoslovenský súťažný festival humornej hudobnej tvorby Petržalská baretka je príležitosťou interpretov predstaviť vlastnú zábavnú tvorbu. Organizátori sa v tomto roku rozhodli súťaž rozšíriť o kategóriu „texty“. Je totiž veľa autorov, ktoré svoje hudobné texty píšu iba takpovediac „do šuflíka“. Názov „Petržalská baretka“ bol zvolený zámerne, pretože festival je zároveň spomienkou na lídra legendárnej skupiny Lojzo Mariána Kochanského, ktorý povýšil baretku na neodmysliteľnú súčasť imidžu Lojzovcov.

Tvorbu a interpretáciu súťažiacich posúdila odborná porota v zložení František Mikurčík (člen skupiny LOJZO), Ľubica Janegová (Národné osvetové centrum), Ján Fakla (zástupca Kremnických gagov), Peter Litomerický (riaditeľ KZP) a Kamil Peteraj (spisovateľ, básnik a textár). Za najlepší inštrumentálny výkon získal cenu Jaroslav Nečesaný, ktorý hráva bluegrassovú a country-bluesovú hudbu a doteraz napísal približne 150 textov. Za najlepšiu skladbu získal ocenenie tajomný Slovák, Thierry, s jeho nápaditými textami a hudbou vychádzajúcou z afrického folklóru. Jeho piesne sú chytľavé, ľahko opakovateľné, presne zodpovedajúce myšlienke Petržalskej baretky. Prvé miesto v hudobnej tvorbe získala hudobná skupina SOZA, ktorá porotu presvedčila nielen po hudobnej, textovej ale aj interpretačnej stránke. Prvé miesto v novej kategórii – literárnej tvorbe – obsadil Jozef Puchala.

Petržalská baretka dokázala, že má ambície stať sa miestom pre vzájomné nájdenie sa textárov a hudobníkov, preto sa už teraz môžu hudobné skupiny a textári pripravovať na jej ďalší ročník. Záštitu nad podujatím prevzal starosta Petržalky Vladimír Bajan.

IMG_0565 IMG_0577 IMG_0624

IMG_0629 IMG_0638 IMG_0649

IMG_0677 IMG_0681 IMG_0688

IMG_0724 IMG_0736 IMG_0744

web od 2day