Folk Blues Session 2014 – XIV. ročník fetivalu folk bluesovej a bluesovej hudby

Dom kultúry Lúky, sobota 29. novembra 2014, 19.00 h.

Precítená bluesová dvanástka v spojení s folkovým textárskym remeslom zaznie už po štrnásty krát v rámci festivalu Folk Blues Session. Tohtoročnou hviezdou bude austrálsky gitarista Gwyn Ashton, organizátori potvrdili aj Jerguša Oravca, Boboša Procházku / Mareka Wolfa a Igora Cvacha s formáciou 3 Drive.

Festival Folk Blues Session sa úspešne adaptoval ako mladší brat Livin´ Blues. Vo svojej dramaturgii sa zameriava na ranné formy blues a jeho odnože. Organizátorom podujatia sa aj tento rok podaril vyskladať zaujímavý program – zaznie meditatívny blues rock, angažovaný folk, temný bluesový ekvivalent a energický boogie rock. Headlinerom 14. ročníka bude známy austrálsko-waleský gitarista Gwyn Ashton. Ten je od deväťdesiatych rokoch neustále na cestách a odvtedy robil predskokana takým velikánom ako BB King, Ray Charles, Johny Winter či skupine Canned Heat. Ashton rozhodne nepatrí k druhej lige, veď svetoznámi odborníci ho riadia ku gitaristom ako je Jeff Beck a Garry Moore. Z pozície bývalého barového hráča sa presadil na vyhľadávaného štúdiového a koncertného interpreta. Gwyn Ashton je považovaný za ambasádora austrálskeho blues rocku a patrí k jeho najvýznamnejším predstaviteľom. Na festivale vystúpi v špecifickej zostave iba s bubeníkom. V rámci koncertu ukáže časť zo svojej zbierky hudobných nástrojov a zahrá na elektronickej, akustickej a rezofonickej gitare. Slovenského Johnnyho Deppa, ako nazývajú Jerguša Oravca, spája s hollywoodskou hviezdou okrem filmového úsmevu aj láska k blues. No Jerguš má ešte bližšie k svojmu veľkému vzoru – americkému gitaristovi a spevákovi Johnovi Mayerovi. Počas vystúpenia predstaví časť z nového albumu Aries, bluesové štandardy a náročnejšie rockové piesne.

Generačne vzdialené, no bluesovo unisono ladené duo Erich Boboš Procházka a Marek Wolf uvedie na festivale svoj spoločný album Inversion. Ten pozostáva zo zlatého fondu bluesovej histórie (piesne Howlin´ Wolfa, J.B. Lenoira, Roberta Johnsona), ako aj z energického rock and rollu Chucka Berryho. K týmto skladbám však pristúpia z vlastného interpretačného pohľadu, keď pozmenili ich základný charakter a tempo. Príďte si na vlastné uši vychutnať kombináciu Bobošovej excelentnej hry na ústnu harmoniku a Wolfov gitarový vesmír, to všetko zaobalené do sugestívnej temnej atmosféry. Svoj priestor bude mať aj blues folk rockový recitál žilinskej kapely Igor Cvacho & 3 DRIVE, ktorá predstaví prierez svojou tvorbou.

Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a sieti ticketportal.

web od 2day