2. ročník festivalu duchovnej hudby – Hudba ducha

Dom kultúry Lúky, sobota 13. decembra 2014, 19.00 h

Čas Vianoc s bohatou duchovnou i hudobnou tradíciou je priam predurčený k usporiadaniu festivalu duchovného rozmeru. Projekt HUDBA DUCHA je platforma pre duchovnú tvorbu, ktorej ambíciou je podporovať vznik a realizáciu nových hudobných projektov. Poskytuje aj možnosť realizácie mladým, talentovaným hudobníkom.

Na jednom pódiu sa stretnú:
KOMORNÁ OPERA BRATISLAVA, KAPUCINI & STANLEY A FELICE

Komorná opera Bratislava vznikla v roku 1986 pri Slovenskej filharmónií v Bratislave. Súbor zinscenoval množstvo hudobných diel, vychoval veľa úspešných sólistov, ktorí sa uplatnili doma i v zahraničí ako napríklad Mária Eliášová, Oto Klein, Denisa Hamarová či Jana Bernáthová. Bol odrazovým mostíkom pre mnoho umelcov, medzi ktorých patria dnes výrazné osobnosti kultúrneho života na Slovensku – Pavol Smolík, Marián Chudovský, Ondrej Šoth a režisérske skúsenosti tu čerpal i legendárny Jozef Bednárik. Po pätnástich rokoch Komorná Opera Bratislava znova ožíva a jej cieľom je dať priestor mladým a začínajúcim umelcom. Na festivale sa zaznejú árie z oratórií v podaní sólistiek KOB: ( G. Caccini – Ave Maria: Erika Szabóová G. Fauré – Pie Jesu: Erika Szabóová, G. B. Pergolesi – Vidit Suum (Stabat Mater): Barbora Dvorská, A. L. Weber – Pie Jesu: Erika Szabóová a Barbora Dvorská ).

Kapucini & Stanley. Všetko to začalo v roku 1991, keď kapucíni Ondrej a Félix Tkáčovci vydali „na kolene“ prvú kazetu „Ak chceš ísť za ním“. Následne boli oslovení vydavateľstvom Cantate nahrať tie piesne štúdiovo. Prvý verejný koncert, na internáte v Horskom parku, v onen legendárny 20. apríl 1995 absolvovali hneď so Stanleym, ktorý v tom čase a v tom istom vydavateľstve taktiež nahrával vlastnú kazetu. V lete toho istého roku pokračovala spolupráca na „Šanci pre lásku“ a trvá dodnes. Okrúhle 10. výročie spoločného pôsobenia na gospelovej scéne oslávili albumom „Všetkými desiatimi“, za ktorý v roku 2006 získali aj významné ocenenie Aurel, ktoré udeľovala 136-členná akadémia populárnej hudby. Bol to historicky úplne prvý Aurel udelený v kategórii gospel. Bohatá história sa rozšírila v septembri 2009 vydaním zatiaľ posledného albumu „Túžby“ a v roku 2011 vyšla pre veľký úspech výberovka najlepších, čiže všetkých Stanleyho piesní pod názvom „Trubadúrová spoveď“. Okrem súčasných členov kapely: Stanley – spev, gitara, Ján Félix tkáč – spev, texty, Ondrej Lazár Tkáč – ústna harmonika, spev, akordeón, fujara, texty, Norbert Pšenčík – bicie, hrali v tomto hudobnom združení kedysi i nedávno napr. aj Marek Pastirik, Ondrej Gorazd Veselovský, Paľo Smolka, Lukáš Hirko, Igor Baar, Erik Boboš Procházka, Víťo Buček, Paľo Demčík, Milan Haško, Milan Majda, Vlado Mrazko, Fero Petriska …
Skupina Felice je zoskupenie okolo kapucína Félixa Jána Tkáča. Doteraz vydal dva sólové albumy Ťažká váha (2005) a Tajomstvá druhého dychu (2010), na ktorom spolupracoval s frontmanom skupiny Komajota Martinom Husovským a prešovským producentom Vladom „Randym“ Gnepom. Žánrovo sú piesne pestrým mixom štýlov pop, rock, funky a blues, texty vychádzajú z rôznych okolností života a sú predovšetkým o hodnotách. Muzikanti hrajú vo viacerých kapelách súčasne, niektorí sú učitelia hudby, pravidelne koncertujú a zúčastňujú sa viacerých hudobných festivalov. V súčasnosti skupina dokončuje nahrávanie nového albumu, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta koncom roka 2014. Felice Ján Tkáč – spev, Ondrej Tkáč – ústna harmonika, spev , Miroslav Dzijak – basgitara, Martin Šenc- klávesy, Pavol Jambor – bicie, Matúš Moško – elektrická gitara a Matej Tkáč – akustická gitara.
zmena programu vyhradená.

Vstupné: 4 € predpredaj / 6 € v deň festivalu

Video linky:
Komorná Opera Bratislava, https://sk-sk.facebook.com/komornaoperabratislava
Kapucini & Stanley: https://www.youtube.com/watch?v=yMrjUMjtPBk, https://www.facebook.com/KapuciniStanley, http://www.kapucini-stanley.sk/.
Felice:  https://www.facebook.com/feliceSKhttp://www.felice.sk/.

web od 2day