STRIDŽIE DNI S BANDOU A VRANKAMI

Dom kultúry Zrkadlový háj, štvrtok 11. decembra 2014. 19.00 h

Dni zimného slnovratu podľa našich povier prinášajú zvýšenú aktivitu tajomných síl. Dva dni pred Luciou v čase, keď sa zliezajú bosorky z celého Slovenska, príde Banda spolu so ženským súborom Vranky zahrať do DK Zrkadlový háj svoj magický folklór. Čarovať sa síce nebude, ale diváci sa môžu tešiť na čarovnú tvorbu jednej z našich najlepších world music skupín.

Banda prináša slovenské tradície v novom kontexte. Našu ľudovú pieseň uchopili v moderných aranžmánoch, pričom tá kooperuje v ich opuse s ostatnými národnosťami a etnikami. Banditi sú uznávaní muzikanti s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti folklórnej hudby a world music. Skupina vychádza z poctivých, autentických koreňov slovenskej melodiky, no inšpiruje sa aj bluesom, jazzom, balkánskou, karibskou a latinskoamerickou hudbou. Banda ide cestou progresu a preto ich kompozície neznejú ako zo skanzenu. Strhujúca rytmika s pôsobivou melódiou a civilnými nápevmi dodáva skladbám čosi vábivé a tajomné.

Kapela má na svojom konte dva albumy, pričom ostatnú novinku s názvom hraBanda pokrstili so svojimi hosťami práve v priestoroch Zrkadlového hája. Tentokrát pohostia ženskú spevácku skupinu Vranky z Nitry. Toto pôvabné zoskupenie mladých temperamentných dievčat už vystúpilo na takých vrcholných podujatiach folklórnej scény ako Východná, Zuberec, Kokava nad Rimavicou či Detva.

Stridžie dni zavedú divákov do kúzelného, až snového sveta Bandy, v ktorom progresívny folklór porazí zlo aj tmu. Ľudové tradície tak ožívajú v úplne novom kontexte.

Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a v sieti ticketportal.
Vstupné: 10 €

Video linky: Banda – http://www.youtube.com/watch?v=SjE8N3IqLFE, http://www.youtube.com/watch?v=fbuoi7Ww1W8

web od 2day