Večer autentického folklóru predstavuje rodisko Juraja Jánošíka

Dom kultúry Zrkadlový háj, piatok 12. decembra 2014, 19.00 h

Obec Terchová patrí k najznámejším symbolom našich ľudových tradícií. Neopakovateľné terchovské umenie láka turistov zo zahraničia aj Slovenska. Náš pravidelný cyklus folklórnych večerov predstaví obec Terchovú v celej svojej kráse. Na návštevníkov čaká kvalitný program a pohostenie regionálnymi špecialitami.

Terchová je dodnes opradená mnohými tajomnými legendami a mýtmi. Neústupné horské priesmyky pomohli vyprofilovať tvrdú, no citlivú povahu terchovského človeka. K jeho najvýznamnejším predstaviteľom patril Juraj Jánošík. Každoročne si ho obec pripomína najväčšími slovenskými folklórnymi slávnosťami Jánošíkove Dni. A domáce formácie patria vždy k vrcholným číslam tohto festivalu. Dodnes by sa na Slovensku ťažšie hľadalo miesto, kde by na tak malom priestore pôsobilo toľko muzikantov a hudobných zoskupení. Terchovský folklór je charakteristický originálnou speváckou a tanečnou zložkou. Dominantným prvkom terchovskej hudobnej kultúry je tradičná sláčiková muzika a najväčšiu zásluhu na jej šírení majú známe muzikantské rody Kvočkovcov, Struhárňanských, Balátovcov, Rybárovcov, Meškovcov, Mihovcov, Bobáňovcov a Muchovcov.

Pestrú škálu tamojšieho folklóru v podaní 80 členného zoskupenia muzikantov a spevákov Jasličkovej pobožnosti môžu teraz ochutnať aj Bratislavčania, keďže slávna terchovská muzika príde priamo do petržalského kultúrneho domu v Zrkadlovom háji.

Na záver programu bude ako vždy spoločenské posedenie pri ľudovej hudbe a občerstvení domácimi špecialitami. Podujatie podporilo Ministerstvo kultúry SR a Nadácia Vladimíra Bajana.

Vstupné: 13 € – v pokladni DK ZH

web od 2day