Investície do škôl zvyšujú prevádzkový komfort

Mestská časť Bratislava-Petržalka v minulom období investovala do budov základných a materských škôl nemalé peniaze. Tie sa prejavia v úsporách za elektrinu a teplo. Zároveň prispejú k ochrane zdravia detí i učiteľov.

V ostatnom období bolo do budov materských a základných škôl celkovo preinvestovaných viac ako 2, 7 mil. eur. Tieto peniaze zvyšujú prevádzkový komfort na 9 materských a 11 základných školách. Predovšetkým sa týkali opráv striech, výmeny osvetlenia, interiérových opráv, výmeny podlahových krytín, malieb a omietok, ale aj prestavby hygienických zariadení, kanalizácií či terás.
„Som presvedčený, že tieto aktivity so sebou postupne prinášajú šetrenie, ktoré sa prejaví aj na nižších faktúrach za energie. Už teraz to dokazujú to konkrétne úspory: Napríklad v roku 2012 sme kompletne vymenili osvetlenie na dvoch základných školách. Na Holíčskej a Lachovej. V nasledujúcom roku usporila škola na Lachovej viac ako 1200 kWh, čo je viac ako 10 % šetrenie na spotrebe elektrickej energie. Za rovnaké obdobie ušetrili ešte o 5 % viac na ZŠ Holíčskej. Toto sú konkrétne skúšky správnosti a preto budeme pokračovať ďalej“ konštatuje starosta Vladimír Bajan. Pripomína, že rádovo hovoríme o ročnej úspore od tisíc do štyritisíc eur podľa veľkosti zariadenia.
Financie na rekonštrukcie boli čerpané z 5 miliónového úveru, ktorý samospráva získala ešte v roku 2009. Postupne však hľadá aj iné možnosti financovania rekonštrukcií škôl prostredníctvom grantov a fondov. Momentálne čaká na vyhodnotenie výzvy vyhlásenej Environmentálnym fondom, kde predložila projekt vďaka ktorému by cez 5 % spolufinancovanie dokázala zrekonštruovať strechy na základných školách Černyševského, Turnianska a Prokofievova v celkovej hodnote takmer 330-tisíc eur.

web od 2day