Obraz aj zvuk Artkina už v digitálnej kvalite

Už 7. januára sa v Dome kultúry Zrkadlový háj v Petržalke uskutoční slávnostné otvorenie digitálneho kina spojené s predpremiérou filmu Rukojemník od režiséra Juraja Nvotu. Po prvýkrát bude premietať Artkino Za zrkadlom v novom digitálnom formáte.

Výmena kompletnej technológie kina pozostávala z inštalácie nového digitálneho projektora s rozlíšením 2K a kvalitného priestorového zvuku vo formáte Dolby Surround 7.1. Takéto zásadné zmeny si vyžiadali aj výmenu filmového plátna, ktoré svojou kvalitou už nevyhovovalo nárokom spomínanej techniky. Od svojho založenia v roku 1996 sa dramaturgia Artkina Za zrkadlom zameriavala na kvalitnú a z veľkej väčšiny nekomerčnú filmovú tvorbu. Podiel európskej produkcie v programe dlhodobo presahuje 70%. „Ani po digitalizácii neplánujeme zásadný odklon od svojho pôvodného dramaturgického nastavenia“, dodal Martin Kočiško dramaturg Artkina Za zrkadlom. Digitalizáciu kina finančne podporil Audiovizuálny fond v rámci komplexného projektu, do ktorého sa zapojila aj petržalská samospráva. Projekt mohol byť realizovaný vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky.

Príbeh filmu, ktorý ako prví uvidia diváci práve v petržalskom poslednom jednosálovom kine, je podľa slov režiséra Juraja Nvotu „amarcordom malého chlapca, ktorý vyrastá v pohraničnej obci, kde v spoločnosti priateľov a nepriateľov prežíva svoje gombíkové vojny, prvú lásku, prvú zradu, prvý zločin a prvý trest“. Ako dodáva: „Je cenný práve tým, že na dobu nedávno minulú sa pozerá originálne detskými očami a tým ju sprístupňuje aj mladším divákom.“ Na predpremiéru filmu Rukojemník, ktorej sa zúčastnia aj tvorcov filmu, je do predaja uvoľnený len obmedzený počet lístkov. Špičkový zážitok pri sledovaní tohto filmu v digitálnej kvalite obrazu aj zvuku však ponúkne produkcia ešte 8. a 9. januára v dvoch predstaveniach vždy o 18.00 h a o 20.00 h.

Do konca januára sa milovníci dobrých filmov môžu tešiť ešte na rozšírenú a nepochybne pestrú ponuku, ktorú pripravili Kultúrne zariadenia Petržalky pre všetky vekové kategórie divákov.

logo audiovizualny fond

Audiovizuálny fond

web od 2day