Livin‘ Blues 2015 – Návšteva po rokoch a hostia z amerického Bostonu i ďalekého východu

DK Lúky, 21. marca 2015, 16.30 h

Náš najstarší bluesový festival pozýva všetkých priaznivcov kvalitného blues na svoj dvadsiaty tretí ročník. Tentokrát si pre vás organizátori prichystali dva projekty z východného Slovenska, talentované kvarteto zložené z chrapľavých vokálov, manželskú kapelu s prekvapivým hosťom, najvýznamnejšieho slovenského jazzmana a vzácnu návštevu priamo z amerického Bostonu.

Už dvadsiaty tretí ročník festivalu Livin‘ Blues predstaví 21. marca 2015 v petržalskom DK Lúky poriadnu zmes autentického a moderného blues v rôznorodých podobách. Dve zahraničné mená a pätica domácich súborov poukážu na výnimočnosť tohto žánru. Sympatické kvarteto The Butchers zavedie poslucháčov do ranných čias rock&rollu poškvrneného drsným bluesovým prejavom. Tvorba kapely okolo bratov Hushegyiovcov je plná nenápadných nuancií, tvorených cez rôzne gitarové odkazy a premyslené chrapľavé vokály. Ešte pred pár rokmi stagnujúca východniarska bluesová scéna vysiela na tohtoročný festival hneď dve formácie. Tásler Pufo Band, u ktorých sa objavujú čriepky The Buttons, Meditating Four či Soulmen, poteší priaznivcov našej bigbítovej hudby. Ich kvalitné texty pripomínajúce prvú generáciu slovenského rocku nie sú náhodné, keďže zakladajúci člen kapely Miro Tásler starší patril k prešovským rockovým prvolezcom. Bardejovský East Beat s hosťujúcim saxofonistom Jánom Kopčákom zase nabudí priaznivcov Erica Claptona, B.B. Kinga či Jimiho Hendrixa. Táto mladá, iba rok existujúca kapela už dosiahla prvé úspechy a prednedávnom sa ocitla aj na očakávanej kompilácii Blues Society No. 10.

Manželstvo dokáže byť inšpiratívnym celkom a keď z neho vznikne medzinárodný hudobný projekt, vzbudí aj patričný rozruch. Na počiatku tohto projektu stála česká speváčka Petra Börnerová a slovenský bubeník Tomáš Bobrovniczký, ktorí sa snažili vtesnať úrodnú bluesovú pôdu päťdesiatych rokov do jedného celku, no príchod gitaristu Miloša Železňáka a bubeníka Pavla Nováka vniesol do nových autorských kompozícií zvuk v štýle folkovej, jazzovej a bluesovej syntézy. Zimomriavkový akordeón v kombinácii s Petriným šansónovým vokálnym prejavom bude isto patriť k vrcholom festivalu: jej intímny šepot o ženskej duši je pri prevahe mužských interpretov na tomto podujatí príjemným osviežením. Očakávaným hosťom petržalského koncertu bude ich päťročný syn Tomáš.

Po dlhých siedmych rokoch sa na Livin´Blues predstaví náš najvýznamnejší jazzový spevák Peter Lipa, ktorého nezameniteľný prejav je prirovnávaný k nedávno zosnulému Joe Cockerovi a jeho scat je zase najbližšie k Bobby McFerrinovi. Lipov vokálny drive vie skrátka pridať skladbe aj ten najjemnejší odtieň nálady – od splínu až po roztopašnú satiru. To, že ešte nepatrí do starého jazzového železa, potvrdil spevák minulý rok vydaním sviežeho albumu Návšteva po rokoch, ktorý aj vďaka multižánrovému uchopeniu idúceho až do popových vôd oslovil aj mladšiu generáciu poslucháčov. Zo zadymených bostonských klubov k nám príde americké trio Sugar Blood Jinx hrajúce výbušnú zmes boogie, bluesu a rockabilly s prvkami folku, punku a metalu. Prednedávnom dokončili hudobníci druhú kolekciu nahrávok, s ktorými teraz prichádzajú do Európy. Z ich koncertného dynamického prejavu zaujme predovšetkým presná rytmika, v dominantnom kontrabase sa odrážajú alikvóty tej najkrajšej americkej bluesovej tradície. Kapela vznikla z bývalých členov dodnes nedocenenej formácie Shods. Sugar Blood Jinx hrajú kompozície plné jemných autentických melódií a venujú sa v coververziách takým autorom ako Charlie Patton, Blind Boy Fulle, ale aj reminescencii Johny Lee Hookera.

Festival Livin´Blues sa uskutoční 21. marca v priestoroch petržalského DK Lúky, svoje brány otvorí už o 16:30, kedy si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu fotografií Zory Líškovej a rámovaných konštrukcií Paľa Sojku a premietanie filmu Michala Šufliarskeho: Potláčané artefakty.

Vstupné: 12 eur predpredaj / 15 eur v deň festivalu
Účinkujúci: THE BUTCHERS, TÁSLER PUFO BAND, EAST BEAT, PETRA BORNEROVÁ TRIO, PETER LIPA BAND, SUGAR BLOOD JINX
Video linky: The Butchers; Tásler Pufo Band; East Beat; Petra Börnerová Trio; Peter Lipa Band; Sugar Blood Jinx.

web od 2day