Chránime zdravie, bránime majetok a vysádzame stromy

Obyvatelia Hrobákovej ulice sa už nemusia obávať rizík, ktoré im spôsoboval topoľ rastúci priamo na parkovisku. Ten svojimi koreňmi rozbíjal betónovú plochu parkoviska a ohrozoval prevádzkyschopnosť kanalizácie. Jeho konáre obmedzovali na prechádzke matky s deťmi či seniorov, ktorí sa im museli vyhýbať prechodom cez parkovisko obsadené autami. Topoľ tiež nepriaznivo vplýva na alergikov. Toto boli hlavné dôvody, pre ktoré Petržalka nahradí vyrúbaný strom štyrmi inými drevinami.

Celému procesu výrubu tejto dreviny dal začiatkom tohto roka za pravdu Okresný úrad Bratislava, ktorý konštatoval, že v procese rozhodovania nezistil žiadne nedostatky, pre ktoré by sa muselo rozhodnutie Petržalky zmeniť, alebo zrušiť. Výsledkom jeho preskúmania bolo potvrdenie nášho rozhodnutia. To znamená, že výrubom topoľa a následným vysadeným iných štyroch stromov podporujeme zeleň a zvyšujeme ochranu ľudí i majetku, aby sa v Petržalke nestávali tragické prípady ako bol ten z tohtoročnej zimy v Karlovej Vsi.

Mestská časť Bratislava-Petržalka týmto rozhodnutím chráni zdravie, bráni majetok a podporuje náhradnú výsadbu. V opačnom prípade by sme museli na svoje náklady znášať riziká, ktoré sa v budúcnosti môžu ukázať napríklad v nemalých výdavkoch na kompletnú úpravu betónovej plochy parkoviska, opravu kanalizácie, alebo napríklad opravu áut poškodených týmto stromom.

Petržalka v tomto prípade predchádza zbytočným rizikám a priamym finančným záväzkom, ktoré by nám vystavilo koreňmi stromu zdevastované parkovisko, zdemolovaná kanalizácia, alebo poškodené autá. Nechceme platiť za neskoré rozhodnutia a myslíme si, že ani jeden z protestujúcich by na seba toto riziko dobrovoľne neprevzal. Hlavne ak väčšina z nich nebýva bezprostredne v blízkosti tohto parkoviska a aj preto v rozhodovaní o výrube nemali štatút účastníkov konania.

topol hrobakova 2 (2) topol hrobakova 2 (1)

web od 2day