Radšej sa pýtať, ako neskôr nariekať

Exekúcie, dedičské konanie, výživné a susedské vzťahy. Ak by sme robili rebríček problémov z ktorými ľudia najviac navštevujú bezplatnú právnu poradňu v Petržalke. Aj preto je lepšie sa pýtať, ako neskôr nariekať.

Petržalskú bezplatnú poradňu vedie JUDr. Jarmila Doleželová. Keď v roku 2012 skončila výkon advokácie, nechcela byť len dôchodkyňou. Namiesto penzie sa rozhodla pomáhať Petržalčanom svojimi právnymi radami. Podľa jej slov je dnes mimoriadne dôležité, aby každý v rámci svojich možností pomáhal spoločnosti. „Užívať si penziu ešte nie je pre mňa. Kým vládzem chcem pomáhať, a preto právne poradenstvo považujem za môj príspevok k spoločenskej zodpovednosti,“ hovorí JUDr. Jarmila Doleželová.

Od čias jej zriadenia až doposiaľ Petržalskú bezplatnú právnu poradňu navštívilo viac ako 1 100 Petržalčanov. Doktorka Doleželová pri každom otvorení dverí právnej poradne vyžaduje jediné: „Každý, kto chce radu, musí byť úprimný. Čím viac človek zamlčí, o to horšiu radu dostane. Preto každého prosím o otvorenosť a hlavne, o žiadne prikrášľovanie.“

O právne rady majú záujem hlavne ľudia, ktorí majú problémy s exekúciami. O niečo menej ľudí chodí po rady kvôli dedičskému konaniu. Ďalšími problémami v ktorých sú dôležité právne názory je otázka výživného a susedské vzťahy. „Niektoré problémy sú v štádiu, kedy sa dajú riešiť ešte k spokojnosti sťažovateľov. Iné sú žiaľ výsledkom dlhotrvajúcich sporov, naivných predstáv a veľmi nezodpovedných rozhodnutí, pre ktoré sa ľudia ľahkovážne rozhodli,“ konštatuje a zároveň apeluje Jarmila Doleželová.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan veľmi pozitívne vníma činnosť právnej poradne. Starosta Bajan tvrdí: „Je dobré, ak takáto pomoc nie je závislá od projektov. Je správne, ak ľudia majú záujem pomáhať spoločnosti a je vhodné, pomáhať tým, čo si nemôžu dovoliť drahých právnikov. Preto som pani doktorke Doležalovej nesmierne vďačný a považujem ju za inšpiráciu pre iných.“

Bezplatná právna poradňa je otvorená každý pondelok od 13.00 do 17:00 h a každú stredu od 9:00 do 12:00 h a sídli na prízemí v priestoroch miestnej časti v budove Technopolu na Kutlíkovej ulici.

web od 2day