Fontány sú symbolom leta

Jedným zo symbolov leta sú fontány. Skrášľujú prostredie, zvlhčujú vzduch, znižujú prašnosť. Picie fontány nás dokonca môžu príjemne osviežiť. Petržalka sa pripravuje na ich odzimovanie, tak, aby nám mohli slúžiť od mája do septembra. Tento rok bude novinkou fontána pre psy.

Na Petržalskom korze sú tri fontánky. Presnejšie na Nobelovom námestí, Daliborovom námestí a pri železničnej stanici na Kopčianskej. V priebehu sezóny každá z nich spotrebuje 100 m3 vody. Ďalšia je v Sade Janka Kráľa v blízkosti sochy spisovateľa, ktorá je pustená neustále a preto spotrebuje až 300 m3 vody. V Sade Janka Kráľa prevádzkujeme aj veľkú fontánu, ktorej spotreba nie je veľká vzhľadom na cirkuláciu vody v nej. Ročné náklady na vodu sú na úrovni 600 eur.

V súčasnosti budujeme v areáli oploteného výbehu pre psov na Wolkrovej ulici pitnú fontánku pre štvornohých miláčikov. Riadnu prevádzku plánujeme od júna tohto roka.

Miestna časť v apríli realizuje odzimovanie fontán, ktoré v prípade picích fontánok znamená odkrytie, vyčistenie, natlakovanie systémov vodovodov. Veľká fontána v Sade Janka Kráľa si na jar vyžaduje vysokotlakové čistenie bazéna, vyčistenie súsošia a 16 antikorových dýz, ale aj napríklad vyčistenie spevnenej plochy pri fontáne a čistenie lavičiek. V čase letnej prevádzky sa týždenne vymieňa voda aj antikorové dýzy od vodného kameňa. Každé dva týždne sa počas leta čistia spevnené plochy pri fontáne a odstraňuje prerastajúca burina. Tak, aby celý areál bol pre obyvateľov atraktívne miesto na krátky oddych.

web od 2day