Sama sa nezašpinila, sama sa nevyčistí…

Starí rodičia nám zvykli hovoriť, že čo máš na dvore, to máš aj v hlave. Neporiadok po zime sám nezmizne. Je potrebné ho pozbierať, aby sa na brehoch ramena cítili útulne nielen Petržalčania, návštevníci ale aj hniezdiace labute. V piatok 24. apríla o deviatej ráno spoločne zabojujeme za čistejšiu Petržalku.

Verejnoprospešná brigáda čistenia brehov Chorvátskeho ramena sa stala už tradičnou aktivitou petržalskej samosprávy. Petržalčania tak každoročne čistia brehy ramena i jeho hladinu od „skvostov“, ktoré sú vizitkou nezodpovedných a ľahostajných ľudí. Inými slovami, to čo patrí do koša, prezimovalo na brehoch. Fľaše, plechovky, igelitové vrecká a tašky, kusy oblečenia aj staré topánky… to všetko našli dobrovoľníci pri minuloročnej brigáde. Každý rok prídu pomôcť naši seniori, s ktorými je aj počas práce veselo a inšpirujú nás svojim aktívnym prístupom k životu a optimizmom. <--more!> Žiaci našich škôl pri brigádach tiež priložia ruku k dielu a k nim sa pridávajú študenti a ďalší dobrovoľníci, ktorým záleží na tom, ako vyzerá prostredie, v ktorom žijú. „Sama sa nezašpinila, sama sa nevyčistí. Preto verím, že aj v uliciach chceme mať rovnako čisto ako doma. Preto už teraz ďakujem každému, kto prispeje k jarnému upratovaniu nielen jazykom ale hlavne rukami“, apeluje starosta Vladimír Bajan pred touto brigádou.

Odbornú pomoc pri čistení vodnej hladiny z člna poskytne bratislavský odštepný závod Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. a jeho Správa vnútorných vôd v Šamoríne a potápači z klubu OCTOPUS. Potápačskou technikou sa bude čistiť časť dna ramena tento raz v úseku pri premostení pri Medissime. Časť dna Veľkého Draždiaka v plážovej časti vyčistia potápači v nedeľu 26. apríla 2015 v doobedňajších hodinách. O likvidáciu odpadu ako aj dostatok náradia, rukavíc a vriec sa postará Mestská časť Bratislava-Petržalka prostredníctvom Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka. Samospráva už tradične pripraví dobrovoľníkom malé občerstvenie, ktoré zabezpečí spoločnosť STRAUBYT.

Čistenie Chorvátskeho ramena prebehne opäť na štyroch úsekoch súčasne od premostenia Antolská až po Mlynarovičovu ulicu. Do akcie sa môžu zapojiť jednotlivci aj skupiny, stačí sa nahlásiť na petržalskom miestnom úrade mailom na adrese zuzana.juhasova@petrzalka.sk alebo len prísť na jedno z miest stretnutia. V prípade nepriaznivého počasia (niekoľkodňový hustý dážď pred podujatím, alebo intenzívny dážď v deň podujatia) sa čistenie ramena presunie na náhradný termín. Dobrovoľníkom odporúčame uzatvorenú obuv a oblečenie vhodné do terénu a zabudnúť by nemali ani na prípravok proti kliešťom. Rukavice, vrecia na odpad aj náradie poskytnú organizátori.

Zraz všetkých dobrovoľníkov bude dňa 24. apríla 2015 o 9:00 h na štyroch miestach pozdĺž Chorvátskeho ramena:
1. bod stretnutia o 9:00 h: Mlynarovičova ulica pri grafitti stene
smer čistenia ——–› premostenie Jungmannova
2. bod stretnutia o 9:00 h: premostenie Jungmannova
smer čistenia ——–› premostenie Námestie hraničiarov (Kaufland)
3. bod stretnutia o 9:00 h: Technopol (bočný vchod od ramena)
smer čistenia ——–› premostenie Námestie hraničiarov (Kaufland)
4. bod stretnutia o 9:00 h: premostenie Antolská
smer čistenia ——–› Technopol

čistenie CHR 2

čistenie CHR1

web od 2day