Multižánrový festival Dni Petržalky oslávi tento rok plnoletosť

Dni Petržalky oslávia svoju plnoletosť ako inak, kultúrou, zábavou, športom ale aj charitou. Jubilejný 18. ročník festivalu, ktorý si obľúbili obyvatelia Petržalky aj jej návštevníci, má pre každého pripravenú pestrú škálu aktivít, z ktorých si určite vyberie každý.

18. ročník festivalu Dni Petržalky odštartuje Súťažná prehliadka amatérskych skupín v sobotu 25. apríla 2015 a jeho vyvrcholením bude tradičný celodenný program a večerný Galaprogram na petržalskom Závodisku v sobotu 13. júna 2015 od desiatej dopoludnia až do jedenástej hodiny večer.

Prestížny titul Osobnosť Petržalky 2015 a Junior osobnosť Petržalky 2015 si aj tento rok prevezmú nominovaní z rúk starostu začiatkom júna na slávnostných podujatiach v našich kultúrnych stánkoch.

Milovníkom kvalitného umenia sú určené výstavy malieb amatérskej výtvarníčky – Petržalčanky Jany Bystričanovej a autorská výstava fotografií Silvie Ďurechovej s názvom Permanentná čierna – Tanec života. V poradí už druhú z cyklu výstav „Taká bola Petržalka“ si pripravila Miestna knižnica Petržalka vo vestibule Technopolu. Tento raz sa pozrieme na Petržalku v ťažkých rokoch 1919 – 1946.

Pre petržalských žiakov sme pripravili Olympijský festival nádejí Petržalka 2015, PENALTU 2015, Atletický školský míting v kompletne zrekonštruovanom školskom areáli Tupolevova, Hokejbalový turnaj prípraviek a Uličný hokejbalový turnaj Panterov.
Športovci z radov verejnosti si prídu na svoje počas Petržalského uličného basketu a futbalu, v súťaži Pétanque, v tenisovom turnaji vo štvorhre o pohár starostu Petržalky a skatepark pri Chorvátskom ramene ožije v predposledný májový deň počas súťaže jazdcov na bicykloch Concrete Jungle Jam VI.

Pre milovníkov psov je pripravený agility parkúr pri kostole Sv. Rodiny a preteky flyball – v prvom oplotenom výbehu, ktorý samospráva dala do užívania Petržalčanom koncom minulého roka.

Najväčší sviatok všetkých detí s nimi oslávime v Sade Janka Kráľa celodenným programom Na palube jednorožca, ktorý aj v minulých rokoch prilákal tisícky návštevníkov. OZ Ulita si zas pre deti pripravilo rôzne súťaže na zrekonštruovanom ihrisku, ku ktorého rekonštrukcii prispela aj mestská časť. Deň detí neobíde ani Psí park Petržalka, kde sa bude oslavovať spoločne so štvornohými priateľmi. Svoje okrúhle 20. výročie oslávi obvodná súťaž populárnej piesne pre deti POP HIT, ktorej víťazov predstavíme na detskej scéne v rámci slávnostného ukončenia festivalu.

Z charitatívnych podujatí festivalu spomenieme Petržalskú kvapku krvi, ktorá zvoláva opäť svoju rozrastajúcu sa petržalskú darcovskú rodinu, aby prispela k záchrane ľudských životov.

Záver päťtýždňového festivalu Dni Petržalky budeme ako inak oslavovať celý deň na petržalskom hipodróme. Sprievodné spoločenské a kultúrne podujatia, ktoré si obyvatelia obľúbili sú Jarmok remesiel a prezentácia remeselnej tvorby ÚĽUV, Petržalská burza kníh, detská a seniorská scéna na malom pódiu a súťažné disciplíny Petržalská varecha a Petržalský oriešok. Neodmysliteľnou súčasťou je.
Program na hlavnom pódiu začne o pol piatej popoludní a sprevádzať ním tento rok budú Junior (Milan Zimnýkoval) a Marcel (Marcel Forgáč) moderátorská dvojica Funrádia a televíznej relácie „Čo dokáže ulica“. Chalani zo STREET WORK-OUT LOCOMOTIVA predvedú ako účinne budovať fyzické schopnosti, formovať postavu snov a získať duševnú rovnováhu. Po ukážkach vystúpia víťazi súťaže amatérskych kapiel a Petržalskej baretky. Na ľudovú nôtu zahrá Terchovská muzika. Fenomenálny Hardcore Teatro Punk zaznie v podaní kapely BijouTerrier, ktorej producentom je spevák skupiny Horkýže Slíže Kuko. Svoju nezabudnuteľnú šou prinesie do Petržalky aj Dan Nekonečný a ŠUM SVISTU, český spevák a tanečník, ktorého vystúpenia sú plné farieb, ohňostrojov a tropických prvkov. Hviezdou večera bude člen kapely Precedens a frontman metalovej skupiny Arakain Petr Kolař. Účinkoval v najúspešnejších českých a zahraničných muzikáloch ktorými sú Dracula, Johanka z Arku, Vlasy, Hamlet, Krysař, Galileo, Excalibur, Traja mušketieri, Láska je láska, Kat Mydlář. Päťtýždňový festival Dni Petržalky ukončí veľkolepý ohňostroj s hudbou.

Dni Petržalky 2015

web od 2day