Petržalská super škola pokračuje prednáškami u deviatakov

Po sérii prednášok pre petržalských šiestakov, siedmakov a ôsmakov prišiel rad aj na našich deviatakov. Jedenásť prednášok na jedenástich základných školách obohatí poznatky nielen o meranie času, pamiatky a parky UNESCO, rastliny na Slovensku ale aj o význame a živote včely medonosnej.

Prvá prednáška o čase a jeho meraní sa uskutočnila v utorok 21. apríla pre takmer 120 deviatakov štyroch základných škôl – Tupolevova, Lachova, Gessayova a Prokofievova. O tom, prečo ľudia chceli zmerať čas, aké meradlá používali, kým vznikli prvé atómové hodiny, ktoré sa omeškajú o jednu sekundu za 60 miliónov rokov ale aj o cestovaní v čase a priestore, porozprával žiakom vedecký pracovník z Centra pre výskum kvantovej informácie Fyzikálneho ústavu SAV, Mgr. Daniel Nagaj, PhD. Hovorené slovo kombinoval s názornými ukážkami a jednoduchými pokusmi. Žiakov previedol históriou „objavovania“ času a pokusoch o jeho čo najpresnejšie zmeranie. Doktor Nagaj zaujal deviatakov najmä svojim nadšením pre spoznávanie sveta, ale aj bezprostredným a interaktívnym výkladom fyzikálnych javov.

Ďalšie zaujímavé témy navrhli opäť pedagógovia našich základných škôl. Z tých potom Slovenská akadémia vied vybrala tie, ktoré bolo možné v danom termíne odborne zastrešiť. Zaujímavosti zo sveta biológie, environmentalistiky, fyziky aj geografie budú petržalským deviatakom prednášať opäť renomovaní a uznávaní odborníci. Ďalšie prednášky pre deviatakov budú pokračovať v mesiaci máj podľa nasledovného harmonogramu:

Téma: Chránené územia a parky UNESCO sveta
Prednášajúci: RNDr. Jozef Klinda
Termín: 19.5.2015
Zúčastnia sa: ZŠ Holíčska, ZŠ Turnianska, ZŠ Tupolevova, ZŠ Černyševského, ZŠ Dudova, ZŠ Prokofievova

Téma: Pamiatky UNESCO vo svete
Prednášajúca: Dr. Kosová
Termín: 29.5.2015
Zúčastnia sa: ZŠ Pankúchova, ZŠ Černyševského, ZŠ Dudova, ZŠ Holíčska, ZŠ Lachova, ZŠ Budatínska

Téma: Pôvodné a nepôvodné druhy rastlín na Slovensku
Prednášajúci: RNDr. Pavol Mereďa, PhD.
Termín: 21.5.2015
Zučastnia sa: ZŠ Gessayova, ZŠ Nobelovo námestie, ZŠ Budatínska, ZŠ Holíčska

Téma: Včela medonosná a jej význam pre život na zemi
Prednášajúca: RNDr. Katarína Valachová, PhD.
Termín: 26.5.2015
Zúčastnia sa: ZŠ Pankúchova, ZŠ Turnianska

Vzájomnú spolupráca Petržalky so SAV na projekte Petržalskej super školy spečatili Vladimír Bajan, starosta Petržalky a prof. Jaromír Pastorek, predseda SAV podpisom Memoranda v októbri minulého roku na prvej prednáške pre petržalských siedmakov v DK Zrkadlový háj. Tento výnimočný projekt oslovil aj Centrum vedecko-technických informácií SR, ktoré sa rozhodlo projekt podporiť a zamýšľa ho aplikovať aj v ostatných mestských častiach.

IMG_8019 IMG_8063 IMG_8090

IMG_8095 IMG_8127 IMG_8134

web od 2day