Mamina: „Zachránil si mi syna a ja Ti veľmi pekne ďakujem!“

„Krik šoféra a stojaci hlúčik zvedavých ľudí zaregistrovala aj matka. Keď videla neznámeho chlapca z ihriska s jej synom pri ceste a kričiaceho šoféra vedľa nich, okamžite jej bolo jasné, čo sa na tej ceste prihodilo. Preľaknutá dobehla a triasla sa na celom tele. S očami plných sĺz objímala svojho synčeka a ďakovala Sebastianovi.“

Takto skončil jeden z príbehov žiakov petržalských škôl, ktorým dnes starosta Vladimír Bajan odovzdal ocenenie Detský čin roka. Sebastian Zeman, šiestak z Turnianskej, zachránil trojročného chlapčeka, pričom si až následne uvedomil, čo všetko sa mohlo stať nielen tomu malému chlapcovi, ale aj to, ako veľmi by sa zmenil život jeho mamy. Ďalším oceneným bol Filip Roziak, štvrták zo ZŠ Nobelovo námestie. V čase, keď médiá často informujú o krutom správaní ľudí voči zvieratám, Filip ukázal mimoriadnu ľudskosť a poskytol prvú pomoc malému psíkovi, ktorého našiel doudieraného a skrvaveného na ceste zo školy. Spolu s rodičmi ho zobrali k veterinárovi a psík po ošetrení síce skončil v útulku, ale už o dva týždne si našiel novú rodinu. „Filip bol po príchode do útulku sklamaný, keď ho tam nenašiel. Sklamanie vzápätí vystriedala radosť, keď ho tam čakal odkaz a adresa, kde môže svojho kamaráta navštíviť,“ opísala situáciu Filipova maminka, ktorá ho zastúpila počas jeho pobytu v škole v prírode. Ďalšia v kategórii Detský čin roka bola navrhnutá Zuzana Gruberová, ôsmačka zo ZŠ Pankúchova. Pri prezeraní rôznych stránok narazila na status jednej zo zdravotných sestier z Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch. Dozvedela sa, že personál z Otolaryngologickej kliniky Detskej fakultnej nemocnice by prijal pre svojich pacientov drobné darčeky a vlastne vyrobenú výzdobu k blížiacim sa Vianociam. Zuzke prišlo ľúto malých pacientov, a preto oslovila svojich spolužiakov, ktorí prisľúbili pomoc spolu s triednou učiteľkou a ďalšími pedagógmi. Zuzka, spolužiaci a triedna učiteľka priniesli vlastnoručne vyrobenú výzdobu a darčeky na Kramáre a potešili tak malých pacientov.

Mestská časť Bratislava–Petržalka v rámci 18. ročníka Dni Petržalky organizuje už po desiatykrát podujatie, na ktorom poďakuje najúspešnejším žiakom petržalských základných škôl, ktorí reprezentovali svoju školu a mestskú časť v rôznych medzinárodných, celoslovenských, krajských a okresných predmetových olympiádach a športových súťažiach a ktorí svoje výborné výchovno-vzdelávacie výsledky potvrdili aj v celoštátnom testovaní žiakov 9. ročníka. „Ďakujem rodičom a pedagógom za výnimočných mladých ľudí, ktorí už teraz šíria o Petržalke dobré meno, a to svojimi mimoriadnymi skutkami,“ povedal starosta Vladimír Bajan.

Ocenenie Junior osobnosť Petržalky 2015 tento rok patrí piatim výnimočným žiačkam a dvom výnimočným žiakom.

1.Tomáš Jurka (7.A, ZŠ Budatínska)
Dosahuje výborné výsledky zo všetkých predmetov, ale najradšej má dejepis a geografiu. V tomto roku sa v okresnom kole geografickej olympiády umiestnil na 1. mieste a v minulom školskom roku na 4. mieste v krajskom kole. Tomáš bol úspešný aj v dejepisnej olympiáde a vo svojej kategórii sa umiestnil na vynikajúcom 1. mieste nielen v okresnom ale aj v krajskom kole. V projekte Petržalská super škola získal so svojou prácou 1. miesto. Aktívne pracuje v žiackom školskom parlamente a je spolutvorcom školského časopisu Bukovinky. Navštevuje Detskú univerzitu Komenského, ktorá vydáva vlastné noviny a Tomáš veľmi úspešne pracuje v novinárskom tíme.

IMG_9410

2. Denisa Ondrušková (9.A, ZŠ Černyševského)
Počas školskej dochádzky dosahuje výborné študijné výsledky, ktoré potvrdila aj v tohtoročnom celoštátnom testovaní žiakov 9. ročníka, keď sa v oboch testovaných predmetoch umiestnila nad celoslovenským priemerom. Je nielen vynikajúcou žiačkou, ale aj výbornou športovkyňou – 1. miesto v okresnom kole v stolnom tenise, 2. miesto na majstrovstvách okresu vo florbale, v minulom roku 3. miesto v orientačnom behu, v streľbe zo vzduchovky a basketbale, v predchádzajúcich rokoch 2. miesto v atletike, 1. miesto v cyklokrose a 3.miesto v plávaní. Okrem športu sa Deniska venuje aj charitatívnym aktivitám.

IMG_9415

3. Natália Baranová (9.A, ZŠ Dudova)
V speváckych súťažiach od 1. ročníka postupuje vždy na víťazné priečky. V tohtoročnom okresnom kole speváckej súťaže Slávik Slovenska získala 1. miesto nielen v okresnom kole, ale aj na úrovni bratislavského kraja. Natália je aj veľmi zručná a v stolárskej dielni dokáže vyrobiť krásne darčekové predmety z dreva pre dôchodcov či deti v materských školách. Aktívne sa zúčastňuje na príprave kultúrnych programov pre dôchodcov na Haanovej ulici alebo Dome seniorov na Rusovskej ceste. Svoje znalosti o hlavnom meste využila v úlohe sprievodkyne a spoločne so svojim učiteľom dejepisu prezentovali krásy nášho mesta pred žiakmi, študentmi a pedagógmi z iných mimobratislavských škôl.

IMG_9423

4. Dominika Sekanová (8. A, ZŠ Nobelovo nám.)
Od začiatku školskej dochádzky je príkladom zodpovednosti a vytrvalej snahy. Dosahuje vynikajúce vzdelávacie výsledky a je aktívna v mnohých smeroch. Zvlášť sa venuje ekologickej problematike, za čo bola ocenená v okresnom kole prírodovednej súťaže Rastliny a zvieratá našich lesov prvým miestom. Každoročne sa prezentuje svojimi príspevkami s problematikou ochrany prírody na vedeckej konferencii a tiež v projekte Festival vody. Dominika je aj pohybovo nadaná – umiestňuje sa nielen na prvých miestach v atletických disciplínach ale od piatich rokov tancuje v petržalskom baletnom štúdiu Terpsichore. Účinkovala v Slovenskom národnom divadle v balete Luskáčik a venovala sa zborovému spevu. Dominika je aj vášnivou čitateľkou a knihu nosí všade so sebou.

IMG_9438

5. Lenka Andrea Kuľhová (9.A, ZŠ Pankúchova)
Dosahuje veľmi dobré študijné výsledky a darí sa jej najmä v cudzích jazykoch, ktorým by sa chcela venovať aj v budúcnosti. Je členkou žiackeho školského parlamentu a veľmi aktívne pracuje aj v kolégiu projektu Zelená škola. Lenkinými záľubami sú spev, knihy a vlastná básnická tvorba. Pravidelne vyhráva okresné kolá populárnej speváckej súťaže POP HIT, kde sa striedavo umiestňuje na prvom alebo druhom mieste. Vynikajúce umiestnenie dosahuje aj v okresnom kole súťaže Novodobo so Shakespearom v kategórii spev. Lenkine charakterové vlastnosti ako skromnosť, spoľahlivosť, ochota pomôcť, asertívne a empatické správanie sú príkladom pozitívneho vzoru pre svojich rovesníkov a dôvodom na jej dnešné ocenenie.

IMG_9443

6. Veronika Špotáková (9.A, ZŠ Prokofievova)
Rovnako je úspešná v matematických súťažiach ako aj v literárnych, v súťažiach v cudzom jazyku, dejepisných a tiež v športových disciplínach. V prednese poézie v súťaži Novodobo so Shakespearom obsadila 2 a 3. miesto. Dosahuje vynikajúce vzdelávacie výsledky a v tohtoročnom testovaní žiakov 9. ročníka získala z matematiky 100%-nú úspešnosť. Rada sa zapája do kultúrnych programov a prezentuje sa svojou hrou a spevom. Popri učení a súťažiach stíha viesť žiacky školsky parlament a výrazne sa podieľa na humanitárnych, charitatívnych akciách a dobrovoľných zbierkach pre tých, ktorí pomoc najviac potrebujú. Veronika je svojou skromnosťou a osobnostnými postojmi vzorom pre svojich spolužiakov.

IMG_9459

7. Šimon Babín (9.B, ZŠ Tupolevova)
Dosahuje vynikajúce študijné výsledky, ale ocenenie si zaslúži aj za jeho priateľský postoj k svojim spolužiakom, aktivitu a ochotu vždy im pomôcť. Šimon dosiahol viacero výnimočných úspechov – 1. miesto v okresnom kole Biologickej olympiády v kategórii geológia a 2. miesto v krajskom kole tej istej súťaže, bol komisiou ocenený za kvalitné a nápadité zvládnutie projektu. Šimon dosiahol výrazné úspechy v programovaní, keď v celoštátnej programátorskej súťaži Baltik obsadil 2. miesto. V tej istej medzinárodnej programátorskej súťaži získal certifikát Baltik Fičal 2014 v Poľsku. Šimon sa venuje aj športu, spomeňme za všetky úspechy víťazstvo vo futbale Penalta 2014.

IMG_9466

web od 2day