Starostlivosť o zeleň dá Petržalke „zabrať“

Miestna časť Bratislava-Petržalka neustále skvalitňuje verejné priestranstvá. Pokračuje vo výsadbe aj starostlivosti o zeleň, a to tak na verejných priestranstvách, ako aj vo vnútroblokoch či v predzáhradkách bytových domov. Samostatnú kapitolu tvorí jedinečné petržalské rozárium, ktoré pred rokom mestská časť obnovila po dlhých rokoch.

Starostlivosť o zeleň vlani v Petržalskom rozpočte znamenala výdavky prevyšujúce 1, 8 milióna eur, pričom v týchto výdavkoch sú okrem spomínanej starostlivosti o zeleň ako aj údržby a čistoty verejných priestranstiev započítané peniaze na skrášľovanie predzáhradiek a výsadbu odrastených stromov. Na tieto účely má Petržalka pre tento rok vo svojom rozpočte vyčlenenú rovnakú čiastku. Teda tiež okrem bežnej údržby a starostlivosti o zeleň počíta aj so skrášľovaním predzáhradiek prostredníctvom tzv. Konta zelene a rovnako sú v priebehu roka, podľa klimatických podmienok vysádzané odrastené stromy.

Súčasťou Petržalských „zelených aktivít“ je aj prevádzka obnoveného rozária. To sa nachádza v centrálnej časti pri soche Janka Kráľa. Tvorí ho sedem záhonov. „Na štyri z nich boli v prvej fáze, minulý rok vysadené ruže. Presnejšie 1500 ruží. Použitých bolo až jedenásť rôznych kultivátorov vysokých od 60 do 80 cm, ktoré boli vyberané odborníkmi na ruže,“ informuje Zuzana Juhásová, vedúca oddelenia životného prostredia. Podľa jej slov mestská časť uprednostňovala kultivary veľmi odolné voči hubovým chorobám, čím sa výrazne znížil počet postrekov počas ďalšej údržby. Na ploche 450 m2 môžu návštevníci sadu obdivovať farebné spektrum červených, žltých, ružových, oranžových a bielych ruží. Túto jar bolo rozárium rozšírené o ďalších 738 kusov ruží na troch ďalších záhonoch. „Aj tieto ruže sú typické bohatým kvitnutím, odolnosťou voči chorobám a mrazuvzdornosťou,“ pripomína Zuzana Juhásová.

Starosta Vladimír Bajan na margo týchto aktivít zdôrazňuje, že pre mestskú časť je dôležité nielen investovať do zelene, ale sa o ňu aj intenzívne starať. „Starostlivosť o zeleň dá Petržalke každoročne zabrať, nakoľko ak chceme, aby naše verejné priestranstvá boli atraktívne, musíme sa o ne intenzívne starať a neraz ich aj chrániť pred ľudskou ľahostajnosťou.

Petržalka v súčasnosti realizuje tretiu kosbu verejnej zelene. Ide o sídliskovú zeleň s výmerou približne 140 hektárov. Zároveň mestská firma METRO vykonáva druhú kosbu pozemkov v zábere Nosného systému MHD od Bosákovej až po Janíkov dvor.

web od 2day