Slávik Slovenska 2015

Myšlienka na spevácku súťaž detí vznikla v redakcii časopisu Zornička v roku 1990. Spevácka súťaž Slávik Slovenska je prísne postupová. Začína sa každoročne vo februári triednymi a školskými kolami. Víťazi postupujú na okresné kolá a víťazi okresných kôl postupujú na krajské kolá. Z víťazov okresných kôl sa potom sformuje finálová zostava Slávika Slovenska, ktorú reprezentujú víťazi troch kategórií zo všetkých krajov Slovenska. Dovedna ich je 24. Tí sa potom v národnom finálovom kole uchádzajú o najvyššie méty: zlatých, strieborných a bronzových Slávikov. V Spevníčkoch sa objavilo už vyše 700 slovenských ľudových piesní a v základných kolách súťaže súťažilo už vyše 800 tisíc detí z celého Slovenska. Slávik Slovenska organizuje Občianske združenie Slávik Slovenska, predsedom ktorého je Peter Dvorský, garant súťaže a ikona slovenského operného spevu. Výkonný výbor súťaže sa skladá zo zástupcov Spolku hudobného folklóru, z pedagógov, z podporovateľov a priaznivcov. Slávik Slovenska sa stal inšpiráciou aj pre Kanadu a Spojené štáty americké. Garantom Kanadského slávika je Peter Dvorský a garantmi Amerického slávika sú páni Peter Dvorský a Karel Gott.

Slávik Slovenska má krásnu a bohatú históriu, ktorá sa raz zapíše zlatými písmenami do histórie Slovenska. My, jeho tvorcovia, jeho organizátori, spoluorganizátori, podporovatelia a nadšenci, chceme veriť a dúfať, že slávičí hlások, ktorý vychádza z hrdielok tých najjemnejších a najkrajších ľudských bytostí – našich detí – nikdy nezanikne„, zaželal pri príležitosti jubilejného 25 ročníka PhDr. Peter Štilicha šéfredaktor časopisu Zornička, kde spolu s Petrom Dvorským založili celoslovenskú spevácku súťaž detí v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Zorničkin slávik, od roku 1995 Slávik Slovenska.

Ako prví si ocenenia z rúk Petra Dvorského a Vladimíra Bajana prevzali Samuel Adam zo ZŠ s MŠ Sedlice Martin Machajda zo ZŠ s MŠ Oravská Polhora. Nasledovalo 24 finalistov v troch kategóriách, z ktorých deväť si prevzalo bronzového, strieborného a zlatého Slávika Slovenska 2015. Finalistov súťaže sprevádzala ľudová hudba Folklórneho súboru ZOBOR z Nitry pod vedením Juraja Murína.
V programe galakoncertu okrem víťazov vystúpila vynikajúca slovenská interpretka slovenských ľudových piesní pani Anna Hujelová so svojou vnučkou Simonou a zvlášť talentovaná speváčka predškolského veku Nella Horečná z Kútov.

IMG_0271 IMG_0277 IMG_0315

IMG_0358 IMG_0363 IMG_0388

IMG_0401 IMG_0452 IMG_0458

web od 2day