Petržalka prijíma nominácie na Kultúrno-osvetového pracovníka Petržalky 2015

Prioritou mestskej časti je nielen zachovať ale najmä rozširovať rôznorodosť kultúrnych a spoločenských podujatí na území Petržalky. Myšlienka uctenia, respektíve vzdania úcty a poďakovania ľuďom, ktorí celý svoj život zasvätili práci v oblasti kultúry a osvety, vzišla z iniciatívy starostu Vladimíra Bajana.

Aj tento rok môžu neziskové združenia, organizácie, verejné či vzdelávacie inštitúcie, občianske spolky, kolektívy, súbory ale aj samotní Petržalčania do 30. septembra 2015 predkladať návrhy na ocenenie pracovníkov z oblasti kultúry a osvety. Návrh musí obsahovať meno a priezvisko navrhovateľa a jeho kontaktné údaje (telefón, mail), meno a priezvisko navrhovanej osoby a jej kontaktné údaje (adresa, telefón a mail) a krátku charakteristiku navrhovaného (navrhovateľ uvedie, v čom vidí jeho osobitný prínos v oblasti kultúrneho života alebo šírenia osvety v mestskej časti Bratislava-Petržalka). Návrhy pre tohtoročné ocenenie môžu zasielať v písomnej podobe poštou, osobne alebo elektronicky na adresu Kultúrne zariadenia Petržalky, sekretariát riaditeľa, Rovniankova 3, 851 02 Bratislava alebo elektronicky na katarina.rebrova@kzp.sk. Tohtoročné slávnostné udeľovanie ocenení „Kultúrno-osvetový pracovník Petržalky 2015“ sa bude konať 22. októbra 2015 v CC Centre na Jiráskovej ulici.

Navrhovaná osoba musí spĺňať nasledovné kritériá:
• žije/žila, pôsobí/pôsobila v mestskej časti Bratislava-Petržalka,
• v oblasti kultúry alebo osvety odpracoval minimálne 5 rokov,
• prínos k rozvoju kultúrneho života alebo šírenia osvety v mestskej časti Bratislava-Petržalka je (alebo bol) preukázateľný,
• udelenie ocenenia je podmienené súhlasom navrhovaného,
• na ocenenie môže byť navrhnutá aj osoba in memoriam.

Ako uviedol na prvom slávnostnom oceňovaní starosta Vladimír Bajan, „neodmysliteľnou súčasťou kultúrno-osvetovej činnosti na úrovni obce je zabezpečiť kultúrny rozvoj osobností, rozvoj zručností, kompetencií, odhaľovanie nadania a predpokladov pre uplatnenie v živote každého z obyvateľov Petržalky“. Ocenenie Kultúrno-osvetový pracovník Petržalky 2014 si minulý rok prevzali Zuzana Ďurišová (25 rokov osvetovo-prevádzkovej činnosti v DK Lúky), Ondrej Kosorín (v miestnej knižnici pracoval ako knihovník dlhých 27 rokov), Miroslav Košírer (záchrane vojenského bunkra BS-8 Hřbitov obetoval takmer všetko, vlastné peniaze a celý svoj osobný život, ale nikdy to neoľutoval), Ondrej Lenár (zabezpečuje už 21 rokov chod a činnosť DK Zrkadlový háj, tvorí a organizuje náročné kultúrne podujatia s nadregionálnym dosahom a vytvára podmienky pre prezentáciu a rozvoj miestnej záujmovo-umeleckej činnosti), Alexander Švarc (už vyše 23 rokov formuje estetické a výtvarné povedomie širokej verejnosti v Petržalke, od školopovinných detí až po ľudí v zrelom veku).

web od 2day