Petržalskí školáci, tí sa majú

Takmer štyri a pol tisícke žiakov, ktorí pôjdu druhého septembra do školy, budú na ich ceste cez vytipované priechody pre chodcov asistovať dobrovoľníci z radov našich seniorov. Prváčikovia dostanú na uvítanie peknú knihu od starostu a bezplatný zápis do miestnej knižnice.

Na 11 základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti budú musieť školníci otvoriť až 231 dverí na triedach. Veď len do prvých ročníkov nastúpi v Petržalke viac ako sedemsto prváčikov. Čakať ich bude nielen usmiata pani učiteľka, ale aj knižný darček od starostu Vladimíra Bajana. Pomocnú ruku ponúkli aj petržalskí seniori, ktorí budú prvé tri dni pomáhať deťom s prechodom cez frekventované cesty. Tridsať seniorov z denných centier bude v dňoch 2. až 4. septembra na piatich vybraných priechodoch pomáhať žiakom dostať sa ráno od siedmej do ôsmej hodiny bezpečne do školy. Priechody vytipovali spoločne so štátnou aj mestskou políciou:

1. Jiráskova ul. ( priechod medzi ZŠ Prokofievova a stavbou plavárne)
2. Šintavská ul. ( priechod oproti ZŠ Holíčska)
3. Mamateyova ul. ( priechod medzi Bulíkovou a Pankúchovou)
4. Jantárová cesta ( priechod oproti Braníku)
5. Romanova ul. ( priechod medzi Ternom a úradom)

Okrem peknej knihy sa prváčikovia môžu zapísať do knižnice úplne zadarmo. Stačí vyplniť čo najskôr prihlášku a odovzdať ju pani učiteľke alebo pánovi učiteľovi, prípadne navštíviť s rodičom niektorú z pobočiek pre deti a mládež. Slávnostné pasovanie za čitateľa knižnice prebehne v spolupráci so základnými školami postupne vo všetkých detských pobočkách – Vavilovova 24, Dudova 2, Furdekova 1, Turnianska 10 a Prokofievova 5. Miestna knižnica pripravila pri tejto príležitosti aj výstavu nových kníh pre deti a veselé sprievodné podujatia. Možnosť bezplatného zápisu rozšírila aj na „prváčikov“ stredných škôl, ktorí sa môžu zapísať na ktorejkoľvek pobočke. Knižnica v minulom roku rozšírila svoj fond až o 6 392 kníh. V porovnaní s verejnými bratislavskými knižnicami patrí k najväčším knižniciam nielen počtom pobočiek, ale aj veľkosťou svojho fondu, ktorého hodnota je asi milión eur.

web od 2day