Orientálny tanec si žiada viac ako šatku s peniažkami

Petržalka hostí ďalší ročník medzinárodného festivalu orientálnych tancov Pressburg Dance Fest. Ojedinelá akcia sa uskutoční 25. až 27. septembra 2015 v Dome kultúry Lúky.

Orientálny tanec zvýrazňuje ženskú krásu a ukáže, ako len možno telom interpretovať piesne s textami nielen o láske. Pressburg Dance Fest je trojdňové podujatie, počas ktorého uvidíte orientálny tanec v jeho mnohých podobách. Predstavia sa zahraniční lektori a tanečníci, súťažiť budú amatérske i profesionálne tanečnice a skupiny orientálneho tanca. Podujatie je spojené s odborným tanečným vzdelávaním, tí najlepší sa budú prezentovať na večernej hviezdnej galashow. Hlavnými hosťami festivalu, ktorý organizuje občianske združenie Hafla, sú medzinárodne uznávaní tanečníci a tanečnice v orientálnom tanci. Pricestuje vynikajúci a temperamentný Mohamed El Hosseny (Egypt/Fínsko), známy napríklad svojím lyžičkovým tancom z oblasti, v ktorej sa narodil. Privítame Dahabeyu (Elena Eleftheriou z Grécka), ktoré okrem iného pôsobí v uznávanej skupine Kazafy Troupe, no je aj vynikajúcou sólistkou a tanečným pedagógom. Z Indonézie príde do Bratislavy Christine Yaven – nazývajú ju indonézskou ikonou brušného tanca, ktorá sa prostredníctvom vlastnej školy presadzuje tradičný orientálny tanec v časti sveta, kde toto umenie práve prežíva obrovský boom. Z Českej republiky uvidíme Karolinu Idrisovú, známu choreografku a tanečnicu, ktorá je o.i. aj vedúcou tímu odbornej poroty a autorkou Winnerś choreography, ktorá uzatvorí hlavnú festivalovú show a tiež uznávanú tanečnicu Sahar (do Bratislavy okrem iného príde aj s módnou prehliadkou egyptskej top kostymérky Hanan Mahmoud). Obidve umelkyne sú aj v zahraničí uznávanými lektorkami. Z Poľska pricestuje tanečnica Rozalia Walocha, z Maďarska (ako partner festivalu) organizátorka viacerých tamojších i medzinárodných podujatí Mahasti i tanečnica moderného tribalu a tribal fusion Csilla Pribojszki. Vzácnym prínosom pre tanečnú scénu bude Zaghareet, tanečnica slovenského pôvodu, ktorá v súčasnosti pôsobí ako profesionálna tanečnica v Káhire.

Súčasťou festivalu je aj tretí ročník medzinárodnej súťaže v orientálnom tanci. Počas festivalu sa uskutočnia odborné semináre so zahraničnými lektormi.

Pressburg Dance Fest 2015

Pressburg dance fest 2015

web od 2day