Školy sú inkubátormi športových talentov

Mestská časť Bratislava–Petržalka je zriaďovateľom 11 základných škôl, ktoré svojou ponukou na športovanie dávajú priestor novým talentom. Futbal, tenis, volejbal, ale aj karate, plávanie či basketbal sú súčasťou pestrých mimoškolských aktivít. A to na celkovej ploche približne 180 000 štvorcových metrov.

Svetová brankárska legenda Vladimír Dzurilla, bratia Hochschornerovci, bratia Rančíkovci, či Jaroslav Halák. Aj tieto zvučné športové mená sa spájajú s petržalským športom na školách. Samozrejme, vo vymenovávaní môžeme pokračovať, ale zaujímavejšie bude pozrieť sa na príležitosti, ktoré ponúkame novým talentom v súčasnosti. „Školy musia ísť s trendom, aby boli atraktívne a zaujímavé aj v rámci mimoškolských aktivít. Petržalské aj v tomto majú čo ponúknuť,“ hovorí prednosta úradu mestskej časti Miroslav Štefánik a ďalej konkretizuje: „Napríklad Základná škola Holíčska už 20 rokov ponúka tenisové krúžky, na Turnianskej do telocvične pravidelne láka športových fanúšikov školský volejbalový klub VIVUS. Táto škola tiež pomáha hľadať plavecké talenty.“

Najväčšie trávnaté plochy sú na ZŠ Budatínska, a to 13200 m2. Rozlohou zelených plôch je najmenšou petržalskou základnou školou Dudova 2, necelých 4250 m2. „Je pravdou, že nemalé financie musíme vynakladať na ich údržbu, správu a prevádzku. Na druhej strane je dobré, ak školy vnímame aj ako inkubátory športových talentov“, dodal prednosta.

web od 2day