Petržalčania počas leta prečítali 44 tisíc kníh

Večerníček naživo, Knižný kolotoč, Open Air knižnica alebo Letný knižný drink. Nielen slnko, prázdniny a oddych, ale aj atraktívne knihy a zaujímavé podujatia spestrili Petržalčanom letné prázdniny. Dokazuje to aj záujem o výpožičku – viac ako 44 tisíc kníh.

V priebehu leta obslúžili knihovníci na desiatich pobočkách 11 227 čitateľov, ktorí si požičali 44 244 kníh a 2 718 periodík. Vybavili sme 177 rezervácií kníh a na jedného návštevníka knižnice pripadlo štatisticky 4,18 výpožičiek kníh a časopisov realizovaných pri jednej návšteve, čo je na horúce prázdninové leto veľmi dobrý výsledok“, skonštatovala spokojne Viera Némethová, vedúca UKIS a metodiky a dodala, že na rozdiel od ostatných knižníc v Bratislave neupravovali a neskracovali výpožičný čas, čo súvisí s pročitateľskou orientovanosťou našej knižnice. Jedinou pobočkou, ktorá bola zatvorená počas štyroch týždňov, bola pobočka sídliaca v budove ZŠ na Dudovej 2, čo súvisí s obmedzením režimu prevádzky školy v letných mesiacoch.
V pobočkách knižníc sa počas dvoch mesiacov prišlo zaregistrovať 702 čitateľov, z toho detí do 15 rokov bolo 109, stredoškolákov iba 22, dospelých čitateľov 408. Službu knižnice si na nasledujúci rok opäť predplatilo 117 dôchodcov a 10 zdravotne ťažko postihnutých ľudí.

Najviac žiadanou bola v tomto období samozrejme literatúra pre dospelých – beletria – ktorá sprevádzala mnohých Petržalčanov na zaslúžených dovolenkách. Miestna knižnica požičala 33 605 kníh z oblasti beletrie pre dospelých a 10 639 kníh literatúry pre deti a mládež. Už tradične dala knihám druhú šancu v dvoch kolách Knižného kolotoča. Pred budovou Technopolu rozdali knihovníci bezplatne 1000 knižných titulov.

Na pobočkách sme počas celého leta pripravili pre rodiny s deťmi pásmo podvečerných večerníčkových čítaní a pokračovali sme aj v celoročnom projekte Knižkovo, ktorý robíme v spolupráci s DSS Most na Haanovej ulici pre ľudí s psychickými problémami – biblioterapiu“, priblížila letné aktivity knižnice jej riaditeľka Katarína Bergerová. Rovnako sa dvakrát stretli aj členovia Knižného klubu Bratislava. Je to unikátny projekt, ktorý je jediným svojho druhu v Bratislave. Od augusta si obyvatelia môžu prísť pozrieť výstavu oceňovanej ilustrátorky Martiny Matlovičovej na pobočku Prokofievova 5.

Už po štvrtýkrát priniesli knihy čitateľom na petržalskú letnú pláž na Tyršovom nábreží pod názvom „Open air knižnica“. Súčasťou tohto projektu je samoobslužná knižnica, detské programy s Čarodejníkom Čaroslovom a Letné knižné drinky so slovenskými autormi beletrie pre dospelých. Hosťami boli toto leto Richard Pupala, Pavol Boroš, Ivana Havranová, Slávka Koleničová, Erik Šimšík a Andrea Rimová. „Potešil nás opätovný záujem detí a rodičov o detské programy. Na každom z nich sa zúčastnilo okolo 60 detí spolu s rodičmi. V samoobslužnej knižnici na Magio pláži sme mali v ponuke tiež cca 1000 kníh a 200 periodík, ktoré sme postupne v priebehu leta doplnili cca 25 krát“, dodala metodička Viera Némethová.

Udržali sme kvalitu ponúkaných služieb, našich čitateľov sme nijako neobmedzili v možnostiach prísť kedykoľvek si vypožičať knihy či časopisy, nerobili sme zbytočné úpravy výpožičných hodín knižnice a všetky tieto okolnosti prispeli k dobrému obrazu a výsledku Miestnej knižnice Petržalka v hodnotenom letnom období“, skonštatovala riaditeľka Katarína Bergerová a nezabudla dodať, že to všetko bolo možné dosiahnuť len vďaka neoceniteľnej práci celého kolektívu petržalskej knižnice.

Viac o pripravovaných podujatiach Miestnej knižnice Petržalka.

web od 2day