Petržalčania, majte oči otvorené

V poslednom období riešila mestská časť množiace sa prípady výskytu nebezpečných odpadov v kontajnerových stojiskách a na verejných priestranstvách. Petržalka vyzýva obyvateľov, aby mali oči otvorené a nedoplácali za nezodpovednosť podnikateľa.

Ako nám potvrdil pán RNDr. Vojtech Chovanec, konateľ spoločnosti na likvidáciu nebezpečného odpadu ARGUSS, v poslednom období na území Petržalky odstraňovali v spolupráci s Okresným úradom životného prostredia 170 kg toluénu a s mestskou časťou 190 kg toluénu a 10 kg acetónu. „Toluén v obidvoch prípadoch bol v identických plechových bandaskách, čo nás vedie k presvedčeniu že pôvodcom bola tá istá osoba, podľa množstva a balenia takmer isto právnická osoba alebo živnostník,“ dodal pán Chovanec. V prípade, že polícia nenájde pôvodcu tohto znečisťovania, zaplatia za likvidáciu obyvatelia Petržalky. Kontajnerové stojiská sú v správe príslušných správcov bytových domov, ktorí zodpovedajú za to, že sa tam nebude umiestňovať žiaden odpad okrem zmesového komunálneho odpadu. Drobný stavebný odpad, rozobratý objemný odpad, kovový odpad, elektroodpad a biologicky rozložiteľný odpad môžu obyvatelia Petržalky nechať zlikvidovať v zbernom dvore na Čapajevovej ulici.

V prípade, že obyvatelia objavia takýto alebo podobný odpad vo svojom stojisku, mali by to okamžite ohlásiť správcovi, ktorý upovedomí políciu a spoločnosť na likvidáciu nebezpečného odpadu. Ak sa stanú svedkami, že tam niekto s takýmto odpadom manipuluje, mali by ho upozorniť že tam ten odpad nepatrí, prípadne zavolať políciu, ak na upozornenie nereaguje,“ radí pán Chovanec. Na likvidáciu nebezpečného odpadu sa v tomto prípade zložia všetci obyvatelia bytového domu, ku ktorému stojisko patrí. „Ak sa odpad nájde na verejnom priestranstve, ktoré je v správe mestskej časti, zaplatí za jeho likvidáciu samospráva, teda zas len obyvatelia Petržalky,“ dopĺňa Zuzana Juhásová, vedúca oddelenia životného prostredia a dodáva, že obyvatelia si stále môžu požiadať o nenávratnú dotáciu na uzamknutie kontajnerového stojiska od mestskej časti až do výšky 50% skutočne vynaložených nákladov, maximálne vo výške 830 eur.

Do zmesového komunálneho odpadu nepatria:
• samostatne zbierané zložky – papier, plasty, sklo, tetrapaky, nápojové plechovky, kovový odpad, biologicky rozložiteľný odpad z údržby zelene…
• objemný odpad,
• horúci popol, uhynuté zvieratá, horľavý, výbušný odpad,
• kamene, zemina, stavebný odpad,
• odpad, ktorý by svojim zložením ohrozil zdravie zamestnancov zberovej spoločnosti,
• akýkoľvek kvapalný odpad v bandaskách, fľašiach, sudoch a pod.,
• žiadne chemikálie ani bytová chémia (čističe, politúry), ďalej kyseliny, lúhy, oleje – motorové ani jedlé, staré farby, plechovky od farieb a rozpúšťadiel, ochranné prostriedky na rastliny ani obaly z nich, fotochemikálie,
• batérie,
• pohonné hmoty (nafta, benzín),
• azbestové materiály (strešné krytiny, rúry a pod.)
• akýkoľvek elektroodpad.

web od 2day