Petržalka zas atraktívnejšia

Mestská časť Bratislava–Petržalka každý rok v jesennom období realizuje výsadbu novej zelene vo vnútroblokoch a skrášľuje predzáhradky bytových domov. Na plochách, ktoré boli zverené do správy mestskej časti, sme aj v druhom polroku vytvorili príjemné zákutia.

V rámci participatívneho rozpočtu si obyvatelia vybrali úpravu zelene vo vnútrobloku na Romanovej ulici 2-12. Navrhli a zrealizovali sme tu sadovnícke úpravy a na ploche 67 m2 vysadili záhon z rôznych kvitnúcich kríkov a trvaliek. V jednej časti je záhon dotvorený štrkom a veľkými kameňmi. Tu sme vysadili nižšie ihličiny a najmä okrasné trávy, ktoré svojim zaujímavým vzhľadom skrášlia túto lokalitu počas celého roka. Sadovnícke úpravy dotvorila výsadba dvoch odrastených stromov – na jar kvitnúcej sakury a vždyzeleného ihličnanu. Na jar ešte osadíme 2 lavičky. Realizovanými úpravami sa v tomto vnútrobloku výrazne zlepší rekreačná, oddychová aj estetická funkcia zelene. Záhon kríkov opticky uzavrel vnútroblok a pohľadovo prekryl kontajnerové stojisko. Vytvorili sme tu príjemný komorný priestor, ktorý bude slúžiť najmä obyvateľom tejto lokality.

Na základe návrhu revitalizácie areálu Strediska sociálnych služieb na Mlynarovičovej ulici, ktorého cieľom bolo aktívne využívanie vonkajších priestorov centra obyvateľmi domova, vypracovalo oddelenie životného prostredia návrh projektu revitalizácie zelene. V minulom roku sme vybudovali spevnené plochy v areáli, pozostávajúce z veľkého okružného prechádzkového chodníka, novej terasy a bezbariérovej rampy. Do záhrady sme umiestnili 5 lavičiek a 2 odpadkové koše. Túto jeseň už mohli byť dokončené aj sadovnícke úpravy – založili sme nový trávnik a vytvorili štrkový záhon s kameňmi, ktorý esteticky dopĺňajú zaujímavé dreviny a kvitnúce trvalky. Takto upravený priestor vytvoril prostredie vhodné na posedenie a rekreáciu pre klientov zariadenia.

Petržalčania už niekoľko rokov pozitívne hodnotia aktivitu samosprávy aj v projekte „Petržalské predzáhradky“. „Tento rok sme vysadili 10 nových predzáhradiek v lokalitách Budatínska 19 a 21, Holíčska 21 a 46, Jasovská 39, Šintavská 12 – 14, Topoľčianska 29, Smolenická 14, Vavilovova 16 a Polereckého 9″, prezradila Ing. Eva Čevelová, gestorka projektu z oddelenia životného prostredia. „V týchto lokalitách sme vysadili živé ploty, nové záhony kríkov a trvaliek, štrkové plochy s kameňmi a trvalkami a na niektorých miestach sme založili aj nové trávniky. V lokalitách Tupolevova 10, Vyšehradská 39, Romanova 40 a Farského 6 sme ešte stihli zrealizovať čiastočné úpravy už vysadených predzáhradiek. Obyvateľom Lachovej ulice 26 sme poskytli rastlinný materiál a Ševčenkovej 16 dreviny, kôru, štrk a zeminu. Obyvatelia z týchto lokalít sa rozhodli priložiť ruku k dielu a dosadbu zelene si zabezpečili vlastnými silami„, pochválila aktívnych Petržalčanov.

Topoľčianska 29

Topolcianska 29 - 1 Topolcianska 29

Holíčska 21

Holicska 21 - 1 Holicska 21

Holíčska 46

Holicska 46 - 1 Holicska 46

Jasovská 39

Jasovska 39

Šintavská 12 – 14

Sintavska 12-14 (1) Sintavska 12-14 (2) Sintavska 12-14

Smolenická 14

Smolenicka 14 - 1 Smolenicka 14 - 2 Smolenicka 14

Polereckého 9

Polereckeho 9

Vavilovova 16

Vavilovova 16

V rámci udržiavania zelených plôch prebiehali aj priebežné dosadby kríkov a trvaliek do jestvujúcich záhonov na Vlasteneckom a Ovsištskom námestí a do vnútroblokov na Budatínskej 45-51 a vo dvore na Röntgenovej ulici 14. Počas jesenných mesiacov vysadili v rôznych lokalitách Petržalky celkom 80 odrastených stromov.

Starí Petržalčania boli chýrni dodávatelia marhúľ a zeleniny a Petržalka, bola známa najmä tým, že sa tu ročne dopestovalo najviac marhúľ v krajine. Tento rok sme nadviazali na historickú tradíciu marhuľových sadov v Petržalke. V parčíku vo vnútrobloku na Šrobárovom námestí sme vysadili 14 odrastených ovocných stromčekov Veľkopavlovická marhuľa. Keďže sme na výsadbu použili dreviny s koreňovým balom, mohli byť vysadené väčšie stromčeky. V prípade priaznivých poveternostných podmienkach môžeme prvé plody očakávať už v polovici budúceho roku.

Srobarovo namestie - marhulový sad 1 Srobarovo namestie - marhulový sad

web od 2day