Lovec vírusov v Petržalke

Petržalská super škola uzavrela tento kalendárny rok poslednou prednáškou. Žiakov siedmeho ročníka priviedol do sveta vírusov vedúci Oddelenia ekológie vírusov RNDr. Boris Klempa, PhD. z Virologického ústavu SAV, ktorý pracuje na projekte Európsky vírusový archív. Vedci zapojení v projekte nielen hľadajú nové vírusy, ale ich aj študujú a uchovávajú pre budúcnosť.
Prednáška začala netradične, keď pred žiakov predstúpil ozajstný lovec vírusov v špeciálnom ochrannom odeve, v rukaviciach a s rúškom. Prekvapenie vystriedal záujem, keď krátkym testom zisťoval, či majú poslucháči predstavu čo sú a čo nie sú vírusové ochorenia. Následne im na krátkych videách ukázal ako vírus preniká bunkou, ako sa replikuje a šíri. Žiaci sa dozvedeli o najzávažnejších vírusových epidémiách a možnostiach vakcinácie. Záver patril vtipnému „Ebola songu“, ktorý musel prednášajúci na žiadosť poslucháčov zopakovať. Diskusia nemala konca kraja. Žiakov zaujímalo všetko a padali otázky: „Podľa čoho pomenovávate vírusy?“, „Našla sa už protilátka proti Ebole?“, „Ktorý vírus je prospešný?“, „Môžu byť umelo vytvorené vírusy so smrteľnými následkami?“, ale aj „Ako a prečo ste sa dostali k tejto práci?“.

Na záver lektor ocenil troch žiakov za ich otázky tzv. balíčkom prežitia v prípade epidémie a absolútny víťaz získal aj špeciálny ochranný odev, do ktorého však ešte bude musieť trošku dorásť. Formu, tempo, názornosť aj interakciu prednášajúceho so žiakmi ocenili a vysoko ohodnotili žiaci aj učitelia, ktorí ho po skončení prednášky odmenili búrlivým potleskom.

IMG_3608 IMG_3613 IMG_3648

IMG_3738 IMG_3761 IMG_3763

web od 2day