Zimný fenomén – „primrznutá“ labuť na jazere

S nástupom zimy neprichádza len mráz a sneh, ale aj množstvo upozornení od obyvateľov na labute uväznené na zamrznutých vodných plochách. Viac o tomto „zimnom fenoméne“ sme sa dozvedeli od Ing. Lukáša Skurku zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, Správa CHKO Dunajské luhy:

„Väčšina vodných vtákov je dobre adaptovaná na život na vode. Ak sú v dobrej kondícii dokážu prekonať nástrahy počasia ako sú nízke teploty, sneh, vietor aj ľad. K týmto druhom patria aj labute. V poslednej dobe sa labute čoraz vo väčších skupinách zdržiavajú aj na zamrznutých vodných plochách v blízkosti ľudských obydlí. Je to spôsobné aj tým, že ľudia ich umelo a často aj nesprávnym spôsobom prikrmujú, čo spôsobuje, že jedince neodletia na vhodnejšie miesto. Keďže majú dostatok potravy nie sú nútené hľadať si otvorené vodné plochy. Zdržiavajú sa na spomínaných zamrznutých vodných plochách, kde na ľadovej pokrývke odpočívajú a tým niekedy budia dojem, že primrzli. Po príchode nás, zamestnancov Štátnej ochrany prírody na miesto v 99% prípadov konštatujeme, že ide o falošný poplach. Labute na ľade často spia a odpočívajú pretože sa tam cítia bezpečnejšie ako na brehu. Zdravý jedinec v dobrej kondícii neprimrzne, pretože spí s nohami ukrytými v perí. Primrznuté môže byť mokré perie ktoré sa „prilepí“ o ľad, a tak zostane vták prichytený perím na hrudi a bruchu, čo navodzuje dojem, že je uväznený v ľade. Samozrejme v prípadoch, ak je jedinec ťažko chorý alebo uviazol v plytčine odkiaľ sa nemôže dostať, môže dôjsť k jeho primrznutiu.

Prevencia je jednoduchá, nekŕmte vtáky v stojatej zamŕzajúcej vode. Hlad ich donúti preletieť na rieku.

Ak máte pochybnosti či ide o primrznutého jedinca, skúste ho vyplašiť alebo naopak prilákať na kúsok potravy. V každom prípade si dávajte pozor na hrúbku ľadu, aby sa pod vami neprelomil, pretože jedince sa zdržiavajú ďalej od brehu a takýto zásah je nebezpečný i pre nás.“

Pohotovostné telefónne číslo: +421 903 298 333

web od 2day