Za kultúrou v marci

JIŘÍ PAVLICA a HRADIŠŤAN & VLASTA REDL S KAPELOU

Veľký ohlas a divácky záujem „prinútili“ Vlastu Redla a Jiřího Pavlicu, aby pokračovali s projektom Vandrovali Hudci. Ten v lete prilákalo viac ako šesť tisíc divákov. Hoci kooperácia dvoch géniov dlhšiu dobu stála, hudobníci sa opäť rozhodli nadviazať na slávny album Vlasta Redl – AG Flek, Hradišťan – Jiří Pavlica vydaný v roku 1994. Je vedúcim súboru Hradišťan, v ktorom umne prepojil folklór s alternatívnou hudbou. Veľmi blízko k ľudovým tradíciám má aj multiinštrumentalista, textár a spevák Vlasta Redl. Obaja interpreti majú za sebou výraznú hudobnú činnosť s bohatou diskografiou, početnými koncertnými vystúpeniami a kultovými pesničkami. Tvorba Redla i Pavlicu stále pretrváva, pričom ju objavuje aj mladá generácia folkových i folklórnych fanúšikov. Spojenie cimbalovej a bigbítovej muziky v projekte ocenenom Zlatým albumom prináša úplne nový koncertný program, o ktorom Pavlica povedal: „Začiatkom roku prišiel Vlasta s konkrétnym návrhom a ja som po zvážení svojich termínov súhlasil. Mal som však jedinú podmienku, že musíme pripraviť nový repertoár.“ Na koncerte zaznejú novinky, ktoré budú spoločne i oddelene prezentovať Hradišťan a Redlova sprievodná kapela, ako aj obľúbené piesne z pôvodného albumu z roku 1994.

DK Zrkadlový háj – 31. 03. 2016 –19:00 / 18 €

DSC_V0186 DSC_V0179

MARCOVÉ MUSIC CLUBY

Marcové Music Cluby budú zamerané na interpretáciu tradičných i netradičných nástrojov, veľkonočné sviatky oslávime veľkým rockovým stretnutím a svoje zážitky z najväčšieho budhistického festivalu na svete príde porozprávať známa cestovateľka – hudobníčka.

3 x instruments je novou platformou, v ktorej sa na jednom pódiu stretnú traja špičkoví interpreti v jednom obore. Koncertný cyklus bude tentokrát zameraný na dychové inštrumenty. Trio hudobníkov, každý s iným dychovým nástrojom, s inou interpretáciou a prístupom k hudbe. Talent klarinetistu Šimona Marka už ocenili také osobnosti ako Jiří Stivín, Alexandro Episcopo či Ondrej Krajňák, alt saxofónové sóla Mária Beláka zase zdobia množstvo hudobných telies, ako aj koncertný projekt Basement a výnimočný prístup bas klarinetistu a pedagóga Juraja Porubského zase zaujal širokú verejnosť na rôznych súťažiach.
3x INSTRUMENTS (ŠIMON MARKO, MÁRIO BELÁK, JURAJ PORUBSKÝ) / DK Lúky – 4.03. 2016 – 19:30 / 3 €

Vo virtuóznom poňatí nástroja budeme pokračovať aj na sólovom recitále Ondřeja Smeykala. Hráč svetového významu ovláda exotický nástroj pôvodných obyvateľov Austrálie – didgeridoo. Vo svojej interpretácii dokáže umne výnimočné sólové prevedenie tohto nástroja, jeho rytmický potenciál a široký frekvenčný rozsah. So Smeykalovým jedinečným umením sa mohli stretnúť aj fanúšikovia Monkey Business, Čechomoru, či návštevníci Filharmonie Hradca Králové, so zahraničia ho poznajú vďaka kooperácii s Jazom Colemanom z Killing Joke. Smeykal vystupoval aj v ďalekej Austrálii na prestížnom Didgeridoo & Cultural Festival. Americká organizácia Didge Project označila Ondřeja Smeykala za jedného z najlepších neaboriginských hráčov didgeridoo na svete. Okrem koncertu je na druhý deň pripravený aj workshop hry na didgeridoo určený pre začiatočníkov aj mierne pokročilých.
DIDGERIDOO SOLO – ONDŘEJ SMEYKAL / DK Lúky – 11.03. 2016 – 19:30 /6 € / WORKSHOP – 12.03.2016 – 10:00 – 17:00 / 37 €

V malej koncertnej sále DK Lúky sa opäť začínajú schádzať rockeri a metalisti. Komunita tak nadväzuje na úspešné deväťdesiate roky, kedy Lúky suplovali absentujúcu klubovú scénu. A teraz majú rockoví fanúšikovia v Petržalke opäť naspäť svoje kvalitné zázemie. Na Veľký Piatok sa tu stretnú kapely Averzia a Radix, aby spoločne odpálili Rockovú Veľkú Noc. Kým Averzia prelína chytľavé melódie a gitarové vyhrávky do rýchlejšieho punk rockového tempa, Radix naopak postupne budujú atmosféru v nejednoznačne štýlovo (country, punk, metal i rock and roll) zaradených skladbách. Obe kapely majú kvalitné slovenské texty, interpretované zaujímavým rockovým vokálom a predstavia rockovú muziku vo všetkých jej podobách.
Informácie:
ROCKOVÁ VEĽKÁ NOC – AVERZIA, RADIX / DK Lúky – 18.03. 2016 – 18:00 / 5 €

A na záver, by sme Vás radi pozvali na prezentáciu fotografií Doroty Nvotovej spojenú s prednáškou o Upper Dolpo. Toto posvätné miesto patrí k najnedotknutejším regiónom na svete, no raz za dvanásť rokov sa zaplní pri príležitosti veľkého budhistického festivalu, na ktorom sa zídu tisícky pútnikov z celého okolia, aby sa tu modlili, nechali si požehnať a zabavili sa. Dejú sa tu naozaj zvláštne veci – od uzatvárania manželstiev, obchodu, plodenia detí – či obyčajného priateľského stretnutia so susedmi, možno aj preto sa mu hovorí budhistický Woodstock. Tento neuveriteľný svet si dýcha vlastným životom vo výške viac ako štyritisíc metrov nad morom. Porozprávať o ňom príde hudobníčka a herečka Dorota Nvotová, ktorá prevádzkuje vlastnú cestovnú kanceláriu a do Nepálu sa pravidelne vracia.
CESTOVATEĽSKÝ KLUB – DOROTA NVOTOVÁ / DK Lúky – 23.03.2016 – 19:00 / 2 €

web od 2day