OKA MIH s Hornádom a Reči o Gemeri so Železiarom

Marcový folklór v Petržalke oživí kultúru zašlých čias a prinesie bohatú kultúrnu nádielku v podobe profilových programov súborov Hornád a Železiar.

S FS Hornád sa mohli priaznivci slovenského folklóru stretnúť na prestížnych festivaloch, súťažiach, či v relácii Kapura na RTVS, kde súbor pravidelne účinkuje. Odborníci i široká verejnosť ich radia k najprogresívnejším zoskupeniam v oblasti tradičného folklóru. Ich hlavnou ideou je hľadať kontinuitu medzi prirodzeným a scénickým prostredím a prinášať poznatky z ľudovej hudby východného Slovenska. No vo svojom repertoári majú okrem toho aj piesne a tance z ďalších významných slovenských regiónov. V rámci svojho profilového programu OKA MIH predstavia najúspešnejšie choreografie z posledného obdobia. O výnimočné sólistické výkony sa postarajú Martina Takácsová a Peter Hrabovský, ktorých doplnia speváčky Margetky zo Šumiaca. V Petržalke sa tento súbor predstaví v DK Zrkadlový háj už 12. marca 2016 o 18.00 h.

Gemer patrí k našim najstarším a najvýznamnejším kultúrnym oblastiam. O šírenie umenia sa v tomto regióne starali predovšetkým banícke mestečká, keďže obživu a prosperitu gemerského územia zabezpečovalo rozvinuté baníctvo a hutníctvo. Hoci sa dnes Gemer živí predovšetkým turizmom, niekde v „železiarských časoch“ sú korene tamojšieho – najslávnejšieho folklórneho súboru Železiar. Ten pôsobí na folklórnej scéne už vyše päťdesiatdva rokov. Vo svojom celovečernom programe 20. marca 2016 o 18.00 h Reči o Gemeri predstaví FS Železiar reálie zo života Gemerčanov – zamerané na obce Rejdová, Gemerská Poloma, Vlachovo a Gočovo. Svieža dramaturgia s experimentálnou choreografiou ponúkne tanec, spev, hudbu, ale aj nárečie a kroje.

web od 2day