Kultúrna abeceda na apríl

AUTENTICKÝ FOLKLÓR

Na obľúbenom podujatí Večer autentického folklóru predstavíme obec Boršice z okresu Uherské Hradiště v Zlínskom kraji. Meno obce znamená „ves lidí Borešových“ – bojovníka (staročesky znamená základ slova bor – bojovat). Symbolom obce je jeho znak a vlajka. Autor znaku Petr Šulák pri tvorbe vychádzal z historickej pečate, na ktorej sú dva kosáky a strapec hrozna. Znamenia symbolizujú vinársku tradíciu dediny známu už najmenej od 14. storočia. Boršice udržujú bohaté ľudové tradície. Folklórny súbor Pentla v spolupráci s obecným úradom a mládežou celej obce usporadúva každú tretiu októbrovú sobotu „krojované slovácké hody s právem“. V kultúrnom dome sa tradične koná hodová zábava, na ktorej hrá domáca dychová hudba Boršičanka. Obec je známa aj Veľkonočnou výstavou vína, ktorá sa koná každoročne na veľkonočnú nedeľu v sále kultúrneho domu. Vystavujú tu tisícku vzoriek vín.
Folklórny súbor Pentla je jedým z mnohých súborov zaoberajúcich sa tradičným tanečným a hudobným folklórom na Slovácku. Vo svojom programe spracováva tance a piesne prevažne z Dolňácka, moravsko-slovenského pomedzia a z Osvětimanska. So súborom spolupracuje cimbalová muzika Pentla pod vedením Aleša Kropáče. Folklórny súbor v roku 1987 založila skupina mladých, ktorí usparadúvali tradičné hodové zábavy. „Proč bysme se scházali enom na hody, dyž je nám spolu dobře celý rok.“ K tanečníkom sa pridali muzikanti, ktorých sa v Boršicích nájde vždy dosť. K hodom pribudli ďalšie zvyky ako fašang, šibačka, stavanie mája, Mikuláš, Lucia a svätý Štefan. Ako sa množili akcie, pribúdali aj ľudia, ktorí sa zapájali do aktívneho folklórneho života. A z partie mladých ľudí vznikla PENTLA.
S temperamentným folklórom a ľudovými zvykmi sa môžete stretnúť na tradičnom Večere autentického folklóre v DK Zrkadlový háj už 29. apríla 2016 od 19,00 h.

BUBNOVAČKA ORCHESTRA

Spoločná zábava pri bubnovaní a hraní na rôzne rytmické nástroje v spolupráci s OZ Zvuky cez ruky a Rytmikou – etnobubnovou školou. Telo je hudobný nástroj, ktorý sa dá vzdelávať v každom veku. Každý človek má rytmus (srdce, dych, chôdza, spánok, atď). Našimi aktivitami budíme prirodzený rytmus, ktorý je v každom z nás a následne ho rozvíjame. BUBNOVAČKA ORCHESTRA je pre všetkých, ktorí chcú svoj rytmus rozvíjať a bubnovanie využívať profesionálne, rekreačne, alebo to chcú iba skúsiť. Bubnovanie rozvíja hudobné cítenie a zároveň podporuje komunikáciu, tvorivosť, sebavyjadrenie, sociálne cítenie, komunitu… Skúsenosť nie je potrebná, chuť zahrať si je viac než vítaná! Stačí prísť do DK Lúky 21. apríla 2016 o 18:30 h.

ČERVENÝ KAPITÁN

Drsná detektívka podľa slovenského knižného fenoménu – Dominika Dána. Po viac ako 700-tisícoch predaných kníh konečne prichádza dlhoočakávaný film. Stovky trikových záberov, jeden z najväčších rozpočtov v slovenskom filme a príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami, v ktorom treba ísť cez mŕtvoly. Je rok 1992 a Československo sa rozpadáva. Detektív Krauz z Oddelenia vrážd sa dostáva k prípadu umučeného kostolníka. Jeho smrť mala ostať tajomstvom, ale klinec zatlčený v lebke núti Krauza pátrať aj napriek všetkým varovaniam. Pravdu o prepojení ŠtB a Cirkvi svätej môže priniesť len muž prezývaný Červený kapitán. Stretnutie s týmto „expertom na finálne výsluchy“ ale málokto prežije… Navštívte digitalizované Artkino Za zrkadlom 3. apríla 2016 o 20:15 h.

DIVADLO

Najhranejší francúzsky autor na svete Marc Camoletti je späť! Na nedávny megaúspech inscenácie „“Kto zhasol svetlo“ nadväzuje nemenej vtipná a bláznivá komédia o peripetiách rozpadu manželstva. On advokát, ona lekárka – zdanlivo poľahky sa mienia vzdať svojho celoživotného partnera. Nie však svojej polovice domu. A čo ešte keď sa v obývačke objavia aj milenci oboch. Francúzi to majú za takýchto okolností ľahšie než Slováci: aj tentoraz im situáciu pomáha rozuzliť majordómus a sluha v jednej osobe – charizmatický, jasnozrivý a prostoreký Viktor. Už dávno ste sa toľko nenasmiali, ako na tejto fraške, kde plieskajú facky aj dvere, padajú obvinenia aj zábrany a víťazí všeobjímajúci humor. Nenechajte si ujsť skvelé výkony Vašich obľúbených hercov 25. apríla 2016 o 19:00 h v DK Zrkadlový háj.

FUNKY LIVE – Dance Night

Piatok si vyraziť a užiť si skvelú tanečnú zábavu s Good Feeling, DJ Koki-Funkadelicbrothers SAX, Tribute to Maurice White EW&F a ako prekvapenie Igora Kmeťa. Koncert a afterparty už 8. apríla 2016 o 20:00 h v Klube Za zrkadlom.

web od 2day