V Petržalke opäť rozkvitli marhule

Petržalka bola kedysi samostatnou obcou, až do roku 1946, keď sa oficiálne stala súčasťou Bratislavy. V tých časoch mala nová mestská časť 106 ulíc. Na nich stálo asi 1 800 rodinných domov, ktoré boli domovom pre 15-tisíc ľudí. O štyri desiatky rokov bolo všetko inak. Na území, ktoré dovtedy okrem skromných príbytkov tvorili prevažne záhrady a marhuľové sady, postavili 34-tisíc bytov pre stotisíc obyvateľov.

V knihe Jaroslava Gustafíka Spomienky Staropetržalčana, ktorú vydala mestská časť Bratislava-Petržalka v roku 2000, spomína autor na marhuľové sady takto: „Záhrady a ovocné sady Petržalčanov oplývali bohatosťou odrôd ovocia. Medzi všetkými druhmi dominovala ‚kráľovná‛ – marhuľovník. Veľkoplošne, v extravilánovej južnej časti chotára i v prídomových záhradách, sa pestovali predovšetkým sorty Kecskemét a Wachauer. Prvá pôvodom maďarská, druhá dolnorakúska. Najobľúbenejšia petržalská sorta ananáska, so šťavnatou aromatickou dužinou, bola najvyhľadávanejšia nielen domácimi konzumentmi, ale aj ‚fajnšmekrami‛ z okolia, ba až z českých krajín.“ Na pripomenutie si tejto doby a pre mnohých aj vôní z detstva vysadila v minulom roku na Šrobárovom námestí samospráva 14 marhuľových stromov, ktoré práve zakvitli. Stromy odrody Veľkopavlovická, ktorá je v súčasnosti z ponúkaných odrôd najvhodnejšia – je veľkoplodá, marhule dozrievajú v júli a je aj odolnejšia, už spríjemňujú príchod jari. „Ak odolajú mladé marhule vandalom, určite plánujeme na jeseň vysadiť ďalšie„, dodal starosta Vladimír Bajan, ktorého nemilo prekvapilo, že niektoré stromy mali už teraz olámané spodné halúzky.

Marhuľové plody obsahujú pestrý mix cenných vitamínov a minerálov, vďaka čomu prospievajú pri únave a chudokrvnosti. Vysoký objem karoténu, vitamínu C a vitamínu B3 predurčuje marhule ako prevenciu pred celým radom zdravotných problémov. Najväčšie prekvapenie sa však skrýva v marhuľovom jadre, obsahujúcom vitamín B17 (zvaný aj laetrin alebo amygdalín). Vitamín B17 je už roky v centre záujmu výskumníkov ako potenciálna zbraň v boji proti onkologickým ochoreniam.

IMG_2916 Marhulovy sad Povodna Petrzalka

web od 2day